Week van de koloniale geschiedenis

‘Haal slavenafbeelding van Gouden Koets’

Twee Kamerleden willen dat een afbeelding van enkele slaven met ontbloot bovenlichaam van de Gouden Koets verwijderd. De Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) schrijven dat vrijdag in een opiniestuk in nrc.next.

Het gaat om de afbeelding op de linkerzijde van de koets. Op deze afbeelding, getiteld hulde der koloniën, zijn enkele halfnaakte zwarte mannen en vrouwen te zien die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis. Wat de twee Kamerleden betreft roept deze afbeelding “grote weerstand” op. Van Bommel en Peters schrijven onder meer:

“In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis.”

Het opiniestuk in de krant is niet alleen ondertekend door de twee Kamerleden maar ook door de voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden en de voorzitter van het Comité Nederlandse Ereschulden.

De Gouden Koets werd in 1898 door de Amsterdamse burgerij aan koningin Wilhelmina geschonken naar aanleiding van haar inhuldiging als koningin. Het duurde overigens vrij lang voor Wilhelmina de koets als geschenk aanvaardde. Voor de inhuldiging had ze namelijk te kennen gegeven géén geschenken aan te zullen nemen. Na lang aarzelen aanvaardde ze de koets uiteindelijk toch.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →