Half jaar voorwaardelijk voor man met Auschwitz-tatoeage

De Duitser die vorige maand een zwembad in Berlijn werd uitgezet omdat hij rondliep met een enorme Auschwitz-tatoeage op zijn rug, is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Dat melden Duitse media.

De veroordeelde is Marcus Zech, een politicus van de extreem-rechtse partij NPD. Op zijn rug heeft hij een grote tatoeage van de toegangspoort van vernietigingskamp Auschwitz, met daaronder de beruchte tekst Jedem das Seine. Deze tekst hing tijdens de Tweede Wereldoorlog boven de toegangspoort van Buchenwald.

Het Openbaar Ministerie had tien maanden voorwaardelijk tegen de man geëist. Volgens het Duitse OM heeft Zech zich schuldig gemaakt aan opruiing. De advocaat van de neonazi vroeg om vrijspraak.

Verontwaardiging

De zaak kwam in november in het nieuws nadat journalist Alexander Marguier de man in een zwembad bij Berlijn had zien lopen. De journalist waarschuwde een badmeester maar die vond het niet nodig om in actie te komen. Pas toen een tweede badmeester op de hoogte werd gebracht, werd de man het zwembad uitgezet. Marguier gaf later aan vooral geschokt te zijn door het feit dat andere badgasten helemaal geen aanstoot leken te nemen aan de antisemitische tatoeage.

- advertentie -

Het is in Duitsland verboden om in het openbaar nazi-symbolen te dragen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: