Heksenwaag Oudewater wil op werelderfgoedlijst

Heksenwaag in Oudewater – Foto: CC
Museum De Heksenwaag wil een plek krijgen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het museum hoopt in 2015, als Oudewater precies 750 jaar bestaat, officieel toegelaten te worden tot de lijst.

Oudewater, een stadje in Utrecht, werd onder meer bekend vanwege de touwindustrie. Bij het grote publiek is de stad echter vooral bekend vanwege de zogenaamde heksenwaag.


In de zestiende eeuw werden er geregeld vrouwen beschuldigd van hekserij. Deze vrouwen zouden met toverkunsten allerlei kwaad aanrichten, ziekten verspreiden en slecht weer veroorzaken. ’s Nachts zouden ze, zittend op een bezem of geitenbok, door de lucht vliegen. Dat ze dit konden kwam omdat ze vrijwel niets wogen. Om te bepalen of iemand een heks was, werd er daarom gebruik gemaakt van een weegschaal.

- advertentie -

Vrijspraak kon volgen wanneer bleek dat het gewicht van de aangeklaagde overeenkwam met de zogenaamde ‘proportiën des lichaams’. Maar veel waagmeesters waren corrupt en verklaarden vrouwen onterecht te licht. Een oud verhaal vertelt dat een vrouw tijdens een heksenproces in Polsbroek werd gewogen en te licht werd bevonden. Keizer Karel V was aanwezig en geloofde niets van de uitspraak. Hij liet de vrouw in Oudewater door een eerlijke waagmeester daarom nogmaals wegen en toen bleek de vrouw honderd pond te wegen. De vrouw werd hierop vrijgesproken.

Karel V verleende Oudewater hierna, als enige plaats in Europa, het privilege voor een eerlijk weegproces. Vanuit heel Europa kwamen vanaf dat moment mensen naar het Utrechtse stadje om een certificaat te bemachtigen waarop stond dat de bewuste persoon geen heks was. In Oudewater werd nooit iemand tot heks veroordeeld. In het Waaggebouw bevindt zicht nu Museum de Heksenwaag.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: