Herdenkingsmonument Jedwabne besmeurd

//
1 minuut leestijd
Oorlogsmonument in het Poolse Jedwabne
Oorlogsmonument in het Poolse Jedwabne (CC BY-SA 3.0 pl - Fotonews - wiki)

Een oorlogsmonument in het Poolse Jedwabne is door vandalen besmeurd met verf. Dat meldden Poolse media woensdag.

Het monument herinnert aan een bloedbad dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Jedwabne werd aangericht. Nadat de Duitsers de stad in juni 1941 hadden bezet voerden Poolse inwoners, met medeweten van de nazi’s, een pogrom uit. Ongeveer 340 Joden werden door hun mede-dorpelingen bijeen gedreven en in een schuur geplaatst. Ze werden vervolgens levend verbrand.

De schuld van het bloedbad werd lange tijd bij de nazi’s neergelegd. Nadat de overheid, na verschijning van een boek over het bloedbad, officieel onderzoek had laten doen naar de zaak, bood de Poolse president Aleksander Kwaśniewski in 2001 officieel zijn excuses aan de Joodse gemeenschap aan voor de rol die zijn landgenoten bij het bloedbad hadden gespeeld.

Het monument dat herinnert aan het bloedbad van Jedwabne is deze week door onbekenden besmeurd. Op het monument zijn onder meer hakenkruisen geschilderd en daarnaast staan er leuzen als “ik verontschuldig me niet voor Jedwabne” en “ze waren licht ontvlambaar”. De politie is een onderzoek gestart, maar heeft de daders nog niet in de kraag weten te vatten.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×