Week van de koloniale geschiedenis

Herdenkingsmonument Jedwabne besmeurd

Monument in Jedwabne
Een oorlogsmonument in het Poolse Jedwabne is door vandalen besmeurd met verf. Dat meldden Poolse media woensdag.


Het monument herinnert aan een bloedbad dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Jedwabne werd aangericht. Nadat de Duitsers de stad in juni 1941 hadden bezet voerden Poolse inwoners, met medeweten van de nazi’s, een pogrom uit. Ongeveer 340 Joden werden door hun mede-dorpelingen bijeen gedreven en in een schuur geplaatst. Ze werden vervolgens levend verbrand.

De schuld van het bloedbad werd lange tijd bij de nazi’s neergelegd. Nadat de overheid, na verschijning van een boek over het bloedbad, officieel onderzoek had laten doen naar de zaak, bood de Poolse president Aleksander Kwaśniewski in 2001 officieel zijn excuses aan de Joodse gemeenschap aan voor de rol die zijn landgenoten bij het bloedbad hadden gespeeld.

- advertentie -Het monument dat herinnert aan het bloedbad van Jedwabne is deze week door onbekenden besmeurd. Op het monument zijn onder meer hakenkruisen geschilderd en daarnaast staan er leuzen als “ik verontschuldig me niet voor Jedwabne” en “ze waren licht ontvlambaar”. De politie is een onderzoek gestart, maar heeft de daders nog niet in de kraag weten te vatten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: