Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil taboe doorbreken

1 minuut leestijd

Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil na 65 jaar een taboe doorbreken. Volgens het herinneringscentrum is het voor veel volwassenen nog altijd heel moeilijk om te praten over ‘goed’ en ‘fout’ in de oorlog.

Het centrum zegt met regionale bijeenkomsten de stilte te willen doorbreken. De eerste avond wordt op 16 november gehouden in Hoogeveen en is georganiseerd in samenwerking met de Historische Kring Hoogeveen.

Ruim twee jaar geleden besteedde het Herinneringscentrum voor het eerst publiekelijk aandacht aan dit onderwerp met een expositie over de periode vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. In het voormalige Judendurchgangslager Westerbork werden toen duizenden NSB-ers met hun gezinnen gevangen gehouden. De reacties op die tentoonstelling waren wisselend en voor directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum aanleiding om te proberen het gesprek tussen kinderen van ‘slachtoffers’ en ‘daders’ op gang te brengen. Mulder:

“Dat doen we vanuit de gedachte dat alleen het daadwerkelijk in contact komen met elkaar, een stap verder kan betekenen. We zijn een paar jaar geleden begonnen met de introductie van duo-gastlessen. Dit is de volgende stap: volwassenen die met elkaar over dit gevoelige onderwerp in gesprek komen.”

Aan de eerste regionale bijeenkomst, getiteld De oorlog na 65 jaar, werkt onder meer Ed van Thijn mee. De latere burgemeester van Amsterdam maakte als Joods kind de bevrijding van kamp Westerbork mee én de komst van de eerste NSB-ers, die hij zelfs heeft moeten bewaken. Hij vertelt wat dat voor hem heeft betekend. Een heel andere herinnering aan de oorlog heeft Karin Bruggeman. Zij moest, als kind van een NSB-er, naar Duitsland vluchten. Ze vertelt erover in een speciale duo-gastles, samen met Fanny Heymann, die als Joods meisje het beruchte concentratiekamp Bergen-Belsen wist te overleven. Ten slotte spreken Jaap Feddema en Pietje Sturing-Flokstra over de oorlog in de omgeving van Hoogeveen.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×