Dark
Light

Hermann Ludwig en de Fürst-Pückler-Bombe

Geschiedenis met een Smaakje
Auteur:
2 minuten leestijd
Fürst-Pückler-Bombe - cc
Fürst-Pückler-Bombe (CC BY-SA 3.0 - wiki)

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

De Fürst-Pückler-Bombe

Hermann Ludwig en de Fürst-Pückler-Bombe
Hermann Ludwig en de Fürst-Pückler-Bombe © Henk Boudewijns – Illustratie Guus Ong
Een Fürst-Pückler-Bombe is een ijsgerecht met chocolade, bitterkoekjes en jam. Dit bekende Duitse ijsgerecht draagt de naam van een Duitse prins, die altijd in geldnood zat. Volgens één bron kocht een banketbakker in Cottbus zijn toestemming om een ijscreatie naar hem te noemen, maar de meeste bronnen melden dat een banketbakker, ene Schulz, het dessert bedacht voor een feest op zijn slot Muskau.

Hermann Ludwig, vorst van Pückler-Muskau (1785-1871) kwam in 1811 bij het overlijden van zijn vader in het bezit van het kleine vorstendom Muskau. Het landje telde slechts 13.000 inwoners, maar toch bestond het bekend om zijn bierbrouwerijen en pottenbakkerijen. Hermann Ludwig had in zijn dagen enige faam als tuinarchitect en … als fijnproever. Na de eerste val van Napoleon trekt hij samen met de geallieerden in april 1814 Parijs beginnen. In het gevolg van de Russische tsaar en de koning van Pruisen reist hij naar Engeland en raakt er in de ban van de reusachtige Engelse tuinen. Terug in Muskau ging hij meteen aan de slag op zijn landgoed van 550 vierkante kilometer in een onmetelijk landschapspark om te toveren.

Hermann von Pückler-Muskau
Hermann von Pückler-Muskau
Deze plannen kosten een vermogen. Daarom gaat hij op zoek naar een rijke vrouw. Hij vond de gedroomde partner in ene Lucie gravin van Pappenheim. Enkele jaren later was ook haar fortuin in het landschapspark verdwenen. Toen het koppel in 1826 aan de grond zat, kwam Lucie op een geweldig idee. Voor de vorm zouden zij scheiden. Daardoor kreeg Pückler de vrijheid om in Engeland naar een rijke erfgename op zoek te gaan. Afgesproken werd dat zij op Muskau na een nieuw huwelijk van Pückler een menage a trois zouden opzetten. Drie jaar lang schuimde Pückler Britse adellijke kringen af, op zoek naar een nieuwe bron van inkomsten. Maar de Britse adel was gewaarschuwd voor de excentrieke Duitser, die talloze schandalen veroorzaakte. Doordat zijn naam voor Engelsen moeilijk uit te spreken was, kreeg hij de bijnaam Prince Pickle, Prins Augurk.

De rijke erfgename werd niet gevonden. Vijf jaar later waren de schulden van Muskau zo astronomisch hoog, dat Pückler na lang aarzelen zijn immense landgoed van de hand deed. Koper was prins Frederik der Nederlanden.

www.buistbelevingsprojecten.nl

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×