Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Hermitage Amsterdam toont verzameling Vlaamse kunst

2 minuten leestijd

Venus en AdonisPeter Paul Rubens, ca. 1614 – © State Hermitage Museum, St Petersburg
De Hermitage in Amsterdam komt komend najaar met een grote tentoonstelling met werk van beroemde Vlaamse schilders. Het museum toont een selectie uit de verzameling Vlaamse kunst van de Hermitage Sint-Petersburg.

Voor de tentoonstelling, getiteld Rubens, Van Dyck & Jordaens – Vlaamse schilders uit de Hermitage, worden 75 schilderijen en ongeveer twintig tekeningen van Vlaamse kunstenaars naar Nederland gebracht. Getoond worden onder meer meesterwerken van de grote drie van de Antwerpse school: Peter Paul Rubens, Anthonie van Dyck en Jacob Jordaens. Ook zijn er werken van bekende tijdgenoten van deze schilders te zien.Kruisafneming – Peter Paul Rubens, ca. 1618 – © State Hermitage Museum, St Petersburg

Voor Peter Paul Rubens (1577-1640) is in de tentoonstelling met zeventien schilderijen en vele tekeningen speciale aandacht. De Hermitage:

Hij was immers de belangrijkste, begaafdste en meest invloedrijke zeventiende-eeuwse Vlaamse schilder. Bovendien gold hij als een beminnelijk edelman, diplomaat en verzamelaar en was zijn atelier een goed geoliede onderneming. Hij was een fenomeen in zijn tijd, een homo universalis. Zowel zijn religieuze als zijn profane werken illustreren Rubens’ ongeëvenaarde talent.

Een van de topstukken van de tentoonstelling is de Kruisafneming die Rubens rond 1618 maakte. Dit werk, dat een afmeting heeft van bijna drie bij twee meter, wordt voor het eerst door de Hermitage in Sint Petersburg uitgeleend.

Ook Rubens’ invloed en navolging wordt in de tentoonstelling aandacht besteed. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende portretten te zien van Anthonie van Dyck (1599–1641), Rubens’ beste leerling. Rond 1638 schilderde deze Van Dyck de Engelse koning Karel I en zijn echtgenote, de Franse koningsdochter Henriette Maria. Van Dyck was toen al enkele jaren hofschilder van de koning en inmiddels tot ‘sir’ Anthony geridderd.

De derde grote meester van de Vlaamse school, Jacob Jordaens (1593–1678), was geen leerling van Rubens maar werd wel door hem beïnvloed. De Hermitage:

In imposante schilderijen laat hij de beschouwer meegenieten van de sprankelende Vlaamse levenslust. Zelfs zijn historiestukken kregen een Vlaamse sfeer.

Verder worden er in de tentoonstelling onder meer werken getoond van Vlaamse kunstenaars als Frans Snijders, David Teniers de Jongere en Cornelis de Vos.Het is voor het eerst dat de collectie naar Nederland komt. Veel van de geëxposeerde werken zijn in de achttiende eeuw verworven door Catharina de Grote. Ze behoorden tot verzamelingen als die van Pierre Crozat en Heinrich von Brühl, door Catharina in hun geheel opgekocht. De meeste schilderijen werden vervaardigd in opdracht van kerken en wereldlijke opdrachtgevers in Antwerpen en andere Europese steden. De Hermitage:

Ze ontstonden tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog en de contrareformatie. Die katholieke tegenbeweging van de reformatie zette kerken en particulieren aan om op grote schaal religieuze kunst te bestellen. De imponerende barokstijl van Rubens en zijn tijdgenoten bleek uitstekende propaganda voor de katholieke kerk, de aristocratie en de rijke burgerij.

De verzameling Vlaamse kunst van de Hermitage Sint Petersburg is van 17 september 2011 tot en met 16 maart 2012 te zien in de Hermitage Amsterdam.

Familieportret – Anthonie van Dyck ca. 1619 – © State Hermitage Museum, St Petersburg

Het feestmaal van Cleopatra – Jacob Jordaens, 1653 – © State Hermitage Museum, St Petersburg

Kok bij een tafel met gevogelte – Frans Snijders & Jan Boeckhors, 1635–1637 – © State Hermitage Museum, St Petersburg

Vechtende honden – Pauwel (Paul) de Vos, 1620–1640 – © State Hermitage Museum, St Petersburg

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.