Hermitage viert 200-jarig huwelijk Willem II en Anna Paulowna

1 minuut leestijd
Anna Paulowna en Willem II - Jan Willem Pieneman (Tilburg, Stadsmuseum, collectie gemeente Tilburg)
Anna Paulowna en koning Willem II - Jan Willem Pieneman (Tilburg, Stadsmuseum, collectie gemeente Tilburg)

Vlak na Valentijnsdag is het tweehonderd jaar geleden dat de Nederlandse prins Willem, de latere koning Willem II, in het huwelijk trad met Anna Paulowna, zuster van tsaar Alexander I. Op 21 februari 1816 vond de bruiloft plaats in het Winterpaleis in Sint-Petersburg.

Ritueel zoutvat uit de bruidsschat van Anna Pavlovna Rusland, 1796 - Goud, email (Hermitage)
Ritueel zoutvat uit de bruidsschat van Anna Pavlovna Rusland, 1796 – Goud, email (Hermitage)
Ter gelegenheid van dit jubileum zijn sinds vrijdag uit de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag een tekening van de intocht van het jonge paar in Amsterdam en een gouden zoutvat uit Rusland te zien in de Hermitage in Amsterdam.

Het zoutvat komt uit de bruidsschat van Anna Paulowna, met onder meer ook meubels, juwelen en een miljoen roebel. Ook in de Hermitage in Sint-Petersnurg wordt het 200 jaar huwelijk van Anna Paulowna en Willem II herdacht. Op vrijdag 19 februari wordt daarvoor een ceremonie gehouden in de kerk van het Winterpaleis.

Voordat Anna en Willem trouwden, moest de prins wel naar Sint-Petersburg afreizen, want een Romanov mocht alleen huwen wanneer beide partijen elkaar hadden ontmoet en hadden ingestemd. Hoewel Anna zichzelf van hogere afkomst achtte, ging zij akkoord met de keuze voor de protestantse Willem. Volgens de huwelijksakte (ook te zien bij de opstelling in Amsterdam) kon Anna haar Russisch-orthodoxe geloof behouden, maar zouden de kinderen een protestantse opvoeding krijgen.

Paleis Soestdijk

Het jonge paar ging wonen op Paleis Soestdijk, dat Willem kreeg voor zijn verdiensten in de Slag bij Waterloo in 1815. Het paleis deed Anna denken aan thuis, Pavlovsk bij Sint-Petersburg. Net als dat paleis kreeg Soestdijk toen twee vleugels met zuilengalerijen en een grote vestibule.

Op het zoutvat dat in Amsterdam te zien is, staan de initialen van het tsarenpaar Paul I en Maria Fjodorovna en hun kinderen, onder wie Anna Paulowna. Het was een geschenk van de inwoners van Moskou aan Paul ter ere van zijn kroning in 1796. Anna kreeg het zoutvat van haar ouders bij de bruiloft met prins Willem. In 1937 kregen prinses Juliana en prins Bernhard het weer als huwelijksgeschenk van koningin Wilhelmina.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×