Herontdekte aquarel Cézanne brengt 17 miljoen dollar op

Detail van het werk – klik voor een vergroting
Bij veilinghuis Christie’s in New York is dinsdag een aquarel van de Franse kunstschilder Paul Cézanne (1839-1906) geveild voor een bedrag van 17 miljoen dollar. Omgerekend is dat ongeveer 14,3 miljoen euro.

Het gaat om een voorstudie in waterverf voor zijn beroemde serie Kaartspelers, vijf schilderijen die vaak worden gerekend tot de beste werken van de modernist. De studie was bekend van een zwartwit-foto in de collectie van de Amerikaanse kunstverzamelaar Heinz F. Eichenwald. Eerder dit jaar dook de originele studie op in eenTexaanse privé-collectie.

- advertentie -

Christie’s verwachtte dat het werk tussen de 11 en 15 miljoen euro op zou brengen.

Vorig jaar werd het werk De Kaartspelers van Cézanne voor meer dan 250 miljoen dollar verkocht aan de emir van Qatar. Hiermee is dit doek het duurst verkochte schilderij ooit.

Er werden in New York nog meer werken van impressionistische kunstenaars verkocht. Het stilleven Les Pivoines (De Pioenrozen) van Henri Matisse (1869-1954) bracht eveneens 17 miljoen dollar op.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: