Herstel begraafplaats Benghazi begonnen

Oorlogsbegraafplaats Benghazi – Foto: CWGC
Er is een begin gemaakt met het herstellen van de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest in Benghazi, waar in februari dit jaar grote vernielingen aangericht werden. Dat meldt de Commonwealth War Graves Commission. De vernielingen werden in de media toegeschreven aan radicale moslims die protesteerden tegen de koranverbrandingen in Afghanistan.

Alle gebroken grafstenen zijn verwijderd en tijdelijke bordjes zijn ter vervanging neergezet. De begraafplaats is opgeruimd en oogt volgensmedewerkers van de Commonwealth War Graves Commission, die naar de plek afreisden, weer toonbaar.

- advertentie -

Op de begraafplaats is geen gras aanwezig om te maaien, maar wel is meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om onkruid en vuil te verwijderen rond de graven. Nieuwe grafstenen zijn besteld en zullen de komende maand geproduceerd en verscheept worden.

De situatie in Libië is nog steeds onvoorspelbaar en het Britse ministerie van Buitenlandze Zaken ontraadt het om de regio Benghazi te bezoeken, tenzij noodzakelijk.

Lokale medewerkers van de CWGC zijn echter weer in staat werkzaamheden te verrichten op de begraafplaats. Zij houden zich nu bezig met het verwijderen van de overblijfselen van de “Cross of Sacrifice” die eveneens beschadigd is tijdens de aanval.

Tekst: wo2actueel.nl

Korte video van de vernieingen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: