StudieboekenStudieboeken

Het beste archeologische publieksproject van 2015

Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie

Stichting Archeologie en Publiek reikt dit jaar, in samenwerking met de Maand van de Geschiedenis, voor de tweede keer de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie uit aan een aansprekend, innovatief en creatief publieksproject op het gebied van de archeologie.

Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie
Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie
Met deze prijs willen de organisaties het Nederlandse publiek bekend maken met plekken die verhalen herbergen over ‘het verleden onder onze voeten’. De prijs wordt toegekend aan het project dat het beste inspeelt op de presentatie van archeologie en het vertalen en verbeelden daarvan richting het publiek.

Een vakjury heeft uit de inzendingen vier projecten genomineerd, waarop het publiek tot 20 oktober kans stemmen via www.publieksarcheologie.nl/publieksprijs2015.

De genomineerden:

De Tijdtrap: Een permanente, gratis tentoonstelling van archeologische vondsten in het roltrappenhuis naar de parkeergarage van de Rotterdamse Markthal, waarbij gebruik is gemaakt van touchscreens en animaties. Archeologie is voor iedereen toegankelijk gemaakt op een toplocatie in de stad.

- advertentie -

DOMunder: Een archeologische ontdekking onder het Domplein in Utrecht, waar 2000 jaar geschiedenis beleefbaar is gemaakt met behulp van moderne technologieën, zoals de slimme zaklamp en 3D animaties. Nieuwe attractie voor Utrecht met internationale aantrekkingskracht.

Nijmegen Graaft!: Het publiek graaft mee naar de Romeinse stad in Nijmegen. Met daaromheen een programma waaronder gratis workshops, rondleidingen, lezingen en demonstraties. Zó betrek je publiek bij opgravingen.

Wad een Workshop: Het publiek gaat samen met archeologen op onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van het waddengebied door middel van boringen, kijken en luisteren. Deze onderzoekstochten zijn heel gewild en er is een grote groep enthousiaste vrijwilligers bij betrokken.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de openingsavond van het historische evenement 024 Nijmegen.

Boek: Reis Door De Archeologie


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱