Het NIOD wordt toch niet opgesplitst

Studiezaal van het NIOD – Foto: CC

De Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW) heeft besloten het NIOD toch niet op te splitsen. De publieksfunctie, de kerncollectie en de onderzoekers van het NIOD blijven hierdoor bij elkaar.

NIOD – Foto: Cc/Hjvannes


De KNAW wil dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) opgaat in een zogenaamd Humanities Centre, waarin ook geesteswetenschappelijke instellingen als het Instituut voor Sociale Geschiedenis, Huygens Instituut, Meertens Instituut en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde een plek moeten krijgen.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de NIOD-medewerkers zouden verhuizen naar een andere locatie in de stad en zo gescheiden zouden worden van de archieven. Het NIOD vreesde hierdoor in de toekomst de publieksfunctie niet meer goed uit te kunnen voeren.

- advertentie -

In een notitie onderkent het KNAW vrijdag het belang van de publieksfunctie en laat het weten dat wetenschappers, kerncollectie en wetenschappelijk onderzoek van het instituut toch op één locatie blijven. Hoe dit precies vorm gaat krijgen is nog niet duidelijk. Het is nog steeds wel de bedoeling dat het NIOD opgaat in de nieuwe organisatie.

Dat de KNAW de plannen wijzigt is opvallend omdat het NIOD intern al bezwaar had gemaakt tegen de voorgenomen splitsing. De KNAW was toen echter niet bereid af te zien van de splitsing. Een week geleden trad het NIOD naar buiten en was er in de media veel aandacht voor de bezwaren van het instituut. Die openlijke protesten lijken er nu voor te hebben gezorgd dat de KNAW alsnog afziet van de splitsing.

Gerelateerde uitgaven:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: