Historisch Centrum Overijssel verwierf onlangs een bijzonder boekje uit de Middeleeuwen. Het gaat om het zogenaamde Rentenboek van het Olde Beghijnenhuis te Zwolle.
Het boek bevat geen informatie over hypotheken maar over schenkingen die in de Middeleeuwen aan het Olde Beghijnenhuis werden gedaan. Het vrouwenhuis dreef op dit soort liefdadigheid, al brachten de inwonende vrouwen zelf ook geld binnen. Zo is in het rentenboek bijvoorbeeld te lezen over drie zussen die het convent op een dag betrekken. Als een van de zussen het huis zou verlaten, zo meldt het boekje, dan vervallen haar bezittingen aan het Beghijnenhuis, alsof ze is overleden.
Het Olde Convent was de eerste religieuze vrouwengemeenschap in Zwolle. Het ontstond in de tweede helft van de veertiende eeuw, er is dan sprake van een begijnhuis aan de Praubstraat. De bewoonsters zijn begijnen met één leefregel: die van de derde orde van Sint-Franciscus.
Ze vallen onder het geestelijk toezicht van de minderbroeders uit Kampen, die in de buurt van het convent een termijnhuis hebben. Een merkwaardig detail is dat het rentenboek een korte maar gedetailleerde beschrijving van de beeldenstorm bevat. Het boekje stamt uit het midden van de vijftiende eeuw, al begint het verhaal al in 1368, hiervoor heeft men oudere bronnen gebruikt. Tot 1572 zijn alle schenkingen in het boek bijgeschreven.