Dark
Light

Historische roman genomineerd voor Selexyz Debuutprijs

Auteur:
1 minuut leestijd

Het grote zwijgen – Erik Menkveld
De historische roman Het grote zwijgen van Erik Menkveld is genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs.

De Selexyz Debuutprijs bestaat sinds 2006 en wordt uitgereikt aan de beste literaire nieuwkomer van het jaar. Naast Erik Menkveld zijn Joost de Vries, Peter Buwalda, Thijs de Boer en A. Dautzenberg genomineerd voor de debuutprijs.

Menkvelds Het grote zwijgen kwam deze zomer uit.Selexyz Debuutprijs

De roman speelt zich af rond historische feiten en draait om een tragische vriendschap tussen een muziekrecensent en een componist. De jury over de historische roman:

Erik Menkveld beschrijft in deze kloeke, gedetailleerde, historische roman een periode uit het leven van de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock. Niet alleen schetst hij een overtuigend beeld van een bepaald milieu in het Amsterdam uit de eerste twee decennia van de twintigste eeuw, hij laat ook zien hoe componisten uit die tijd worstelden om een nieuw idioom te vinden. Ook de zieleroerselen van de moeilijke man die Diepenbrock was, zijn vriendschap met de veel jongere criticus Matthijs Vermeulen, de relatie met zijn vrouw, zijn affaire met een bijna twintig jaar jongere studente en de liefde tussen Vermeulen en Diepenbrocks vrouw Elisabeth die alles overhoop haalt, komen aan bod. Menkveld heeft op beheerste wijze een zuivere en klassieke roman geschreven.

Erik Menkveld (1959) is vooral bekend als dichter. Vijf jaar geleden bracht hij het brievenboek Met de meeste hoogachting uit. Het grote zwijgen is zijn romandebuut.

De winnaar van de Selexyz Debuutprijs wordt op 30 oktober in Rotterdam bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden.

×