Het nieuwe Historium in Brugge opent in de herfst van 2012 de deuren voor het publiek. In de cultuurhistorische attractie worden bezoekers meegenomen naar het jaar 1435.
Historium Brugge opent komende herfst
In zeven gethematiseerde zalen wordt de ‘gouden tijd van Brugge’ straks tot leven gebracht. Dit onder meer aan de hand van film, decor, muziek en verschillende speciale effecten. De muziek bij de film werd onlangs ingespeeld door het Vlaams Radio Koor en het Brussels Philharmonic dat onlangs nog een Oscar won voor de soundtrack van The Artist.
De bouwwerkzaamheden in het pand op de hoek van de Markt en de Philipstockstraat startten in januari en de verwachting is dat de deuren komende herfst al geopend kunnen worden voor het publiek. De organisatie:
“Historium Brugge schenkt bijzondere aandacht aan het Brugge van toen. De attractie toont de bezoeker hoe de Bruggeling tijdens de Gouden Eeuw leefde, hoe de stad er uitzag en wie je er zoal op straat kon tegenkomen. Zo zullen jong en oud op een toegankelijke en vooral boeiende manier kennismaken met de rijke geschiedenis en de authentieke charme van Brugge.”
De ‘middeleeuwse belevingstocht’ kan straks in groepen van 24 personen gemaakt worden. De voorstellingen starten om de 4 à 5 minuten. Bezoekers krijgen onder meer een liefdesverhaal voorgeschoteld en lopen ook een historisch figuur als Jan van Eyck tegen het lijf. Na afloop is er “tijd voor verdieping” en worden bezoekers doorverwezen naar verschillende historische musea in Brugge. Bezoekers moeten straks als het ware een soort tijdreizigers worden:
“Door te ervaren hoe alles toen was, zal de bezoeker beter kunnen begrijpen hoe het nu is. Hij wordt met andere woorden een tijdreiziger, iemand die over de grenzen van het verleden heenkijkt en toch met beide voeten in de realiteit van vandaag blijft staan.”
In het Historium komt ook een biercafé met shop en uitzicht op de markt. In het project wordt tien miljoen euro geïnvesteerd. Stad Brugge, Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse overheid steunen het project gezamenlijk met ruim 1,1 miljoen euro. Daarnaast verstrekt de provincie West-Vlaanderen een subsidie van 375.000 euro.