Iedere dag duizend scholieren naar Tweede Kamer

Vanaf het schooljaar 2019/2020 kunnen iedere dag duizend middelbare scholieren naar de Tweede Kamer in Den Haag. Vanuit de cultuurbegroting stelt het kabinet hier bijna vijf miljoen euro voor beschikbaar. Het kabinet vindt het belangrijk dat scholieren het parlement bezoeken, omdat ze dan meer kunnen ervaren van de ‘Nederlandse democratische waarden’.

Op dit moment bezoekt veertig procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs het parlement. Dat alle leerlingen deze kans krijgen, is volgens minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) goed nieuws:

“We leven in een land waar je mag zijn wie je bent, geloven wat je wil en waar we democratisch tot besluiten komen. Dit zijn gedeelde waarden waar we trots op zijn, maar die niet vanzelfsprekend zijn. Ze vergen onderhoud en ze zijn belangrijk om door te geven. Daarom is het belangrijk dat alle leerlingen het parlement kunnen bezoeken.”

Ondersteuning

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wijst erop dat mensen niet als democraten worden geboren en dat de “beginselen van de democratie en de fundamentele waarden van onze democratische rechtsstaat” jongeren bijgebracht moeten worden.

Het kabinet wil dat scholen zo min mogelijk werk hebben aan de bezoeken aan Den Haag. Het programma en het busvervoer wordt daarom door voorlichtingscentrum ProDemos verzorgd.

- advertentie -

Verder worden scholen ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Leraren Maatschappijleer (NVLM) en ProDemos, die lesmateriaal gaan verspreiden om het bezoek goed voor te bereiden en, eenmaal terug in de klas, af te sluiten.

Lees ook: Het belang van het Binnenhof
…en: Democratie – Betekenis en kenmerken van het politiek begrip
Overzicht van boeken over de Nederlandse politiek

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: