Iedere dag duizend scholieren naar Tweede Kamer

Vanaf het schooljaar 2019/2020 kunnen iedere dag duizend middelbare scholieren naar de Tweede Kamer in Den Haag. Vanuit de cultuurbegroting stelt het kabinet hier bijna vijf miljoen euro voor beschikbaar. Het kabinet vindt het belangrijk dat scholieren het parlement bezoeken, omdat ze dan meer kunnen ervaren van de ‘Nederlandse democratische waarden’.

Op dit moment bezoekt veertig procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs het parlement. Dat alle leerlingen deze kans krijgen, is volgens minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) goed nieuws:

“We leven in een land waar je mag zijn wie je bent, geloven wat je wil en waar we democratisch tot besluiten komen. Dit zijn gedeelde waarden waar we trots op zijn, maar die niet vanzelfsprekend zijn. Ze vergen onderhoud en ze zijn belangrijk om door te geven. Daarom is het belangrijk dat alle leerlingen het parlement kunnen bezoeken.”

Ondersteuning

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wijst erop dat mensen niet als democraten worden geboren en dat de “beginselen van de democratie en de fundamentele waarden van onze democratische rechtsstaat” jongeren bijgebracht moeten worden.

Het kabinet wil dat scholen zo min mogelijk werk hebben aan de bezoeken aan Den Haag. Het programma en het busvervoer wordt daarom door voorlichtingscentrum ProDemos verzorgd.

- advertentie -

Verder worden scholen ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Leraren Maatschappijleer (NVLM) en ProDemos, die lesmateriaal gaan verspreiden om het bezoek goed voor te bereiden en, eenmaal terug in de klas, af te sluiten.

Lees ook: Het belang van het Binnenhof
…en: Democratie – Betekenis en kenmerken van het politiek begrip
Overzicht van boeken over de Nederlandse politiek

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: