IJsmummie Ötzi had 61 tatoeages

1 minuut leestijd

Op het lichaam van de wereldberoemde ijsmummie Ötzi zijn 61 tatoeages gevonden. Dat meldt Smithsonian deze week.

Naar de mummie wordt inmiddels al zo’n 24 jaar onderzoek gedaan. Dat de ijsmummie tatoeages had was al bekend. Ze zijn de afgelopen tijd door Italiaanse onderzoekers nader onderzocht en geteld. Dit was nog geen heel eenvoudige klus. De huid van Ötzi is in de loop der tijden namelijk steeds donkerder geworden waardoor verschillende tatoeages met het blote oog nog nauwelijks te zien zijn.

Het gaat niet om afbeeldingen van dieren, maar vooral om lijntekeningen. En dan met name tekeningen met twee, drie of vier parallelle lijnen. Daarnaast zijn er enkele kruizen op het lichaam van de mummie gevonden.

Pijnbestrijding

Omdat de meeste tatoeages zijn aangetroffen op plekken van het lichaam die ook binnen de acupunctuur worden gebruikt, houden de onderzoekers het voor mogelijk dat ze een medisch doel hadden, bijvoorbeeld om pijn te bestrijden.

Over de rol die tatoeages in de Steentijd speelden is nog veel onduidelijk. Het Ötzi-onderzoek brengt de onderzoekers mogelijk iets dichter bij antwoorden. Er is in ieder geval veel informatie verzameld die gebruikt kan worden bij vervolgonderzoek.

Oudste menselijke mummie van Europa

De Duitse amateurbergbeklimmers Helmut en Erika Simon vonden de ijsmummie op 19 september 1991 bij het Ötztal, aan de Italiaanse zijde van de grens tussen Oostenrijk en Italië. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het om het lijk van een man ging die rond 3150 voor Christus overleed.

In zijn schouder werd een pijlpunt gevonden. Ötzi overleed vermoedelijk rond zijn veertigste levensjaar. Vlak voor zijn dood zou hij nog een stuk rendiervlees hebben gegeten. Aanvankelijk werd de mummie in de media de Similaun-man genoemd, later werd hij vernoemd naar het dal waar hij gevonden was.

Boek: De Gletsjermummie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×