‘Intocht Napoleon’ eindelijk weer uitgerold

1 minuut leestijd
Het uitrollen van het schilderij – Foto: Amsterdam Museum
Het uitrollen van het schilderij – Foto: Amsterdam Museum

Museum Amsterdam laat het enorme negentiende-eeuwse schilderij De intocht van Napoleon te Amsterdam van de Antwerpse schilder Matthieu van Bree restaureren. Na de restauratie krijgt het beeld een vaste plek in de Schuttersgalerij van het museum.

Het schilderij uit 1813 is zes meter breed en vier meter hoog. Afgelopen vrijdag werd het historiestuk door medewerkers van het museum ‘van de rol’ gehaald.

Het enorme schilderij werd gemaakt naar aanleiding van een historische gebeurtenis die zich in oktober 1811 voltrok. De Franse keizer Napoleon werd toen welkom geheten bij de stadsgrens van Amsterdam. Daar werden hem de zilveren stadssleutels overhandigd door de toenmalig burgemeester van Amsterdam: Willem Jozef van Brienen (1760-1839). Op deze manier betuigde de burgemeester zijn respect voor de keizer. Daarnaast was het een teken van onderwerping.

Het bezoek van Napoleon werd door de Antwerpse schilder Matthieu van Bree op doek vastgelegd. Hij voltooide het werk in 1813. Na de onthulling in het oude stadhuis, het huidige hotel The Grand, wist men echter niet goed wat men met het grote kunstwerk aan moest. Van 1885 tot 1891 was het schilderij nog even te zien in het Rijksmuseum Amsterdam en daarna nog kort in het Stedelijk Museum. In de periode hierna was het werk echter vrijwel nooit meer te zien. Tot afgelopen vrijdag dus toen het schilderij eindelijk weer eens ‘van de rol’ werd gehaald.

Het Amsterdam Museum, voorheen het Amsterdams Historisch Museum, wil het schilderij na de restauratie een vaste plek geven in de Schuttersgalerij. Het is de bedoeling dat het historische schilderij hier vanaf 9 oktober gratis te bezichtigen is.

Boek: De Franse Tijd in Nederland, 1795-1813

Video van het uitrollen van het schilderij:

https://youtu.be/bG0RQf6gYw8

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×