‘Intocht Napoleon’ eindelijk weer uitgerold

Museum Amsterdam laat het enorme negentiende-eeuwse schilderij De intocht van Napoleon te Amsterdam van de Antwerpse schilder Matthieu van Bree restaureren. Na de restauratie krijgt het beeld een vaste plek in de Schuttersgalerij van het museum.

Het schilderij uit 1813 is zes meter breed en vier meter hoog. Afgelopen vrijdag werd het historiestuk door medewerkers van het museum ‘van de rol’ gehaald.

Het enorme schilderij werd gemaakt naar aanleiding van een historische gebeurtenis die zich in oktober 1811 voltrok. De Franse keizer Napoleon werd toen welkom geheten bij de stadsgrens van Amsterdam. Daar werden hem de zilveren stadssleutels overhandigd door de toenmalig burgemeester van Amsterdam: Willem Jozef van Brienen (1760-1839). Op deze manier betuigde de burgemeester zijn respect voor de keizer. Daarnaast was het een teken van onderwerping.

Het bezoek van Napoleon werd door de Antwerpse schilder Matthieu van Bree op doek vastgelegd. Hij voltooide het werk in 1813. Na de onthulling in het oude stadhuis, het huidige hotel The Grand, wist men echter niet goed wat men met het grote kunstwerk aan moest. Van 1885 tot 1891 was het schilderij nog even te zien in het Rijksmuseum Amsterdam en daarna nog kort in het Stedelijk Museum. In de periode hierna was het werk echter vrijwel nooit meer te zien. Tot afgelopen vrijdag dus toen het schilderij eindelijk weer eens ‘van de rol’ werd gehaald.

- advertentie -

Het Amsterdam Museum, voorheen het Amsterdams Historisch Museum, wil het schilderij na de restauratie een vaste plek geven in de Schuttersgalerij. Het is de bedoeling dat het historische schilderij hier vanaf 9 oktober gratis te bezichtigen is.

Boek: De Franse Tijd in Nederland, 1795-1813

Video van het uitrollen van het schilderij:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: