Dark
Light

Jachttrofee koning Willem II te koop in Brussel

1 minuut leestijd
De jachttrofee van koning Willem II (BRAFA)
De jachttrofee van koning Willem II (BRAFA)

Op de Belgische kunstbeurs Brafa in Brussel is volgende maand ook Nederlands erfgoed te koop. Zo wordt bijvoorbeeld een koninklijke jachttrofee van koning Willem II te koop aangeboden.

Portret van Filips Willem (BRAFA)
Portret van Filips Willem (BRAFA)
Het gaat om een zilveren jachthoorn die koning Willem II rond 1849 liet maken, als prijs voor een jachtpartij in de bossen van Paleis het Loo. Een Engelse edelman won de trofee en het stuk kwam terecht bij de firma Storr & Mortimer dat het onder Britse vlag exposeerde tijdens de wereldtentoonstelling van 1851 in Londen. Dit veroorzaakte een klein schandaal want de hoorn was vervaardigd door de Utrechtse zilversmederij Van Kempen – het latere Van Kempen & Begeer.

Prins Hendrik haalde de trofee terug naar Nederland waar het een jaar later werd tentoongesteld. Wie de hoorn wil kopen kan op de beurs terecht bij Galerie Dario Ghio (Monte-Carlo). Kostprijs: 28.000 euro.

Een ander bijzonder object dat te koop aan wordt geboden is een portret van Filips Willem (1554-1618), gemaakt door Frans Pourbus II. Hij was de oudste zoon van prins Willem van Oranje en diens eerste echtgenote, Anna van Egmont. De levensloop van deze Filips Willem is opmerkelijk. Toen zijn vader de Nederlandse Opstand ging leiden werd Filips Willem, een 14-jarige student in Leuven, overgebracht als gijzelaar naar het Spaanse hof in Madrid. Hij zag zijn vader nooit meer en keerde pas in 1595 terug. De vraagprijs voor het portret is 900.000 euro.

Boek: Biografie van Koning Willem II

×