Japanner die twee atoombommen overleefde is overleden

1 minuut leestijd
Nagasaki, kort na de aanval
Nagasaki, kort na de aanval

In Japan is maandag de man overleden die twee atoombommen overleefde. Tsutomu Yamaguchi overleefde zowel het atoombombardement op Hiroshima als dat op Nagasaki.

De Japanner werkte in de jaren veertig voor een autobedrijf. In 1945 verbleef hij voor zijn werk enkele maanden in Hiroshima. Een dag voordat zijn werk in Hiroshima erop zat, werd boven de stad de atoombom Little Boy afgeworpen.

Atoombom Fat Man
Yamaguchi raakte gewond. Op zijn bovenlichaam had hij ernstige brandwonden, zijn trommelvliezen waren gescheurd en hij was enige tijd blind. Na enigszins te zijn behandeld besloot Yamaguchi per trein naar zijn woonplaats Nagasaki te reizen. Niet wetende dat boven die stad op 9 augustus 1945 de atoombom Fat Man zou worden afgeworpen.

Net als in Hiroshima bevond de Japanner zich op ongeveer drie kilometer afstand van de plek waar de bom werd gegooid. Yamaguchi overleefde ook dit bombardement. Wel liep hij radioactieve straling op.

Het is bekend dat er meerdere mensen zijn geweest die zowel het bombardement op Hiroshima als dat op Nagasaki van dichtbij meemaakten. Yamaguchi was echter de enige van wie de Japanse overheid bevestigde dat hij bij beide bombardementen aanwezig was. In 1957 werd Yamaguchi erkend als Hibakusha, slachtoffer van een atoombombardement.

Tsutomu Yamaguchi heeft zijn hele leven last gehad van de radio-actieve straling waarin hij was blootgesteld. In 2006 sprak hij de Verenigde Naties toe. De Japanner riep het publiek daar op te strijden voor de afschaffing van atoomwapens.

Tsutomu Yamaguchi is 93-jaar geworden. Hij overleed aan de gevolgen van maagkanker.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×