Kasteel Bentheim – Bad Bentheim

Middeleeuws kasteel vlak over de grens bij Oldenzaal
1 minuut leestijd
Kasteel Bentheim (cc - Henning Leweke )
Kasteel Bentheim (cc - Henning Leweke )

Het middeleeuwse Kasteel Bentheim (Burg Bentheim) bevindt zich net over de Nederlandse grens bij Oldenzaal, in het Duitse stadje Bad Bentheim. Het is gemaakt van Bentheimer zandsteen, vroeger een belangrijk expertproduct van de stad.

Het is niet helemaal duidelijk hoe oud kasteel Bentheim exact is. De oudste vermelding dateert uit 1020. In dat jaar wordt graaf Otto von Northeim als eigenaar van de burcht opgevoerd. Hij gold als een van de belangrijkste tegenstanders van keizer Hendrik IV, die overhoop lag met de paus in de zogenaamde Investituurstrijd.

Binnenplaats van het kasteel (cc - Jola Sik)
Binnenplaats van het kasteel (cc – Jola Sik)

Kasteel Bentheim is gebouwd op zandstenen rotsen en torent uit boven het hedendaagse stadje, dat vanwege de aanwezigheid van de burcht en een kuuroord al tijden veel toeristen trekt. De Nederlandse schilder Jacob van Ruisdael was verzot op het middeleeuws kasteel. Hij legde Kasteel Bentheim maar liefst twaalf keer op doek vast. Ook van Nicolaes Berchem zijn enkele schilderijen van het kasteel bekend.

Het kasteel wordt nog altijd bewoond – door de adellijke familie zu Bentheim und Steinfurt – maar grote delen, waaronder de vierkante kruittoren, ronde donjon, kerk en enkele vorstelijke woonvertrekken, zijn te bezichtigen voor het publiek.

Een van de te bezichtigen vertrekken van Kasteel Bentheim - cc
Een van de te bezichtigen vertrekken van Kasteel Bentheim – cc

Crucifix

Herrgott von Bentheim - Crucifix van Bentheim (Historiek)
Herrgott von Bentheim – Crucifix van Bentheim (Historiek)
Op de binnenplaats van het kasteel is de Crucifix van Bentheim te vinden, een zandstenen kruisbeeld uit de twaalfde eeuw. Een van de vroegste Christusbeelden in Midden-Europa dat in 1828 werd gevonden op een akker. Vermoed wordt dat het eeuwenlang diende als een wegkruis en aan het begin van de reformatie werd omgegooid. Sinds 1868 staat de zogenaamde Herrgott von Bentheim op de binnenplaats van de burcht.

Video over Kasteel Bentheim:

https://youtu.be/BpP20TNVFe0

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×