Kasteel Hoensbroek winnaar Museumprijs 2021

1 minuut leestijd
Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek (CC BY-SA 3.0 - Sir Gawain - wiki)

Kasteel Hoensbroek is de winnaar van de Museumprijs 2021. Dat is afgelopen week bekendgemaakt. Aan de publieksprijs, die sinds 2007 jaarlijks wordt uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij, is een geldbedrag van honderdduizend euro verbonden.

De prijs had dit jaar als thema ‘Digitaal verhaal’. Hierbij werd vooral gekeken naar hoe musea in staat zijn hun verhaal ook naar het online publiek te brengen en hoe digitale toepassingen het museumbezoek eenvoudiger en toegankelijker maken. Begin november nomineerde een vakjury uit in totaal veertig inzendingen drie musea voor de prijs: Amsterdam Museum, Kasteel Hoensbroek en Museum Volkenkunde. De afgelopen weken kon het publiek op deze musea stemmen.

Er werden in totaal 67.650 stemmen uitgebracht. Kasteel Hoensbroek ontving er daarvan 27.745 stemmen (41%) en mag zich hierdoor winnaar van de Museumprijs noemen. Het Limburgse museum wil het prijzengeld inzetten voor de ontwikkeling van multimediale toepassingen die de geschiedenis van het museum tot leven wekken. Het museum:

“Het levensverhaal van de bewoners – van de roemruchte Bokkenrijders die zuchtten in de kerkers, tot de adellijke bewoners die aten, sliepen, feestten, leefden in de meer dan veertig authentiek ingerichte kamers – komt dan voor de ogen van de bezoekers tot leven. Tastbaar, spannend, opwindend, aanraakbaar en beleefbaar.”

Kasteel Hoensbroek is een van de grootste kastelen van Nederland. Het oudste gedeelte dateert uit circa 1360. Het kasteel was eeuwenlang het stamslot van de ridders Hoen van den Broeck, de rijksbaron, en de rijksgraven en markiezen Van en tot Hoensbroeck. In de twintigste eeuw werd Kasteel Hoensbroek enige tijd bewoond door schrijver-dichter Bertus Aafjes.

Boek: Kasteel Hoensbroek

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×