Dark
Light

Katinka van Rood, vorstelijk beeldhouwster

1 minuut leestijd

Katinka van Rood, vorstelijk beeldhouwster
Katinka van Rood, vorstelijk beeldhouwster
Bij Paleis Het Loo wordt vanaf komend weekend werk tentoongesteld van beeldhouwster Katinka van Rood, de docent van prinses Beatrix. Aanleiding voor de tentoonstelling is het honderdste geboortejaar van de kunstenares en de verschijning van een monografie door haar leerlinge Marijke Gémessy en kunsthistorica Detty Steinebach.

Van 1948 tot 1985 gaf Katinka van Rood met tussenpozen les aan prinses Beatrix. Haar band met het koningshuis blijkt uit de vele opdrachten voor bronzen, penningen, medailles en munten met onder andere afbeeldingen van koningin Juliana, prins Bernhard, prinses Beatrix en prins Claus.

Dubbelkop

Bijzondere bekendheid kreeg zij als ontwerpster van de ‘Dubbelkop’, de munt met de portretten van de koninginnen Juliana en Beatrix, ter gelegenheid van de troonswisseling in 1980. In de kleine tentoonstelling op Paleis Het Loo is een aantal werken uit de verzameling van prinses Beatrix te zien, waaronder het originele roerbeeld van de Groene Draeck en het portret dat de prinses zelf maakte van haar lerares Katinka.

Katinka van Rood volgde haar opleiding aan de Kunstnijverheidsschool en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zij staat met onder anderen Mari Andriessen, Wibaut en Kneulman, leerling van professor Bronner, bekend als de ‘naoorlogse generatie beeldhouwers’ en kreeg een nominatie voor de Prix de Rome. In 1940 sloten zij en haar man Johan Limpers zich aan bij het Kunstenaarsverzet; zij werden beiden in 1944 opgepakt, waarna Johan werd gefusilleerd.

Van Rood’s oeuvre omvat onder meer oorlogsmonumenten, gevelstenen, gevelbeelden bij ministeries, een monumentaal keramisch beeld bij de Stoomweverij in Nijverdal en portretten, maar ook verfijnder werk zoals penningen en munten.

De presentatie ‘Katinka van Rood, vorstelijk beeldhouwster’ is te zien van 10 november 2013 tot en met 9 maart 2014 in de Oostvleugel van Paleis Het Loo.

×