Keizerlijke passie voor het antieke Griekenland

3 minuten leestijd

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden staat de komende maanden in een tentoonstelling stil bij de passie die de Oostenrijkse keizerin Sisi en de Duitse keizer Wilhem II voelden voor het antieke Griekenland.

Zowel de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (‘Sisi’, 1837-1898) als de Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) waren gefascineerd door de Klassieke Oudheid en deelden een grote liefde voor het eiland Corfu. In de sfeer van Sisi’s paleis op Corfu kunnen bezoekers in de tentoonstelling Sisi en Wilhelm II – keizers op Corfu de komende maanden een



Stervende Achilles in de tuin in het Achilleion – Foto: Marlite Halbertsma

groot aantal stukken uit de persoonlijke archeologische collecties van Sisi en Wilhelm bekijken. De tentoonstelling loopt van 13 april tot en met 11 september 2011.

Keizerin Sisi

Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als ‘Sisi’, was niet erg gelukkig aan het Weense hof. Voor haar was het oude Griekenland, met zijn tijdloze klassieke kunst en de grote antieke schrijvers, een romantische droomwereld waar ze in weg kon vluchten. Ze verdiepte zich in de Griekse taal en cultuur en bezocht onder meer de plaatsen uit Homerus’ werken. Ook was ze erg geïnteresseerd in de opgravingen van Schliemann in Troje.

Rond 1890 liet Sisi op het Griekse eiland Corfu het ‘Achilleion’ bouwen. Dit paleis werd opgetrokken in classicistische stijl, en versierd met beelden en wandschilderingen van Griekse goden en mythen. In de paleistuin kwam een levensgroot beeld van de stervende tragische held Achilles van beeldhouwer Ernst Herter. Het paleis kostte maar liefst 9 miljoen gouden franken. Die werden betaald door haar man, keizer Frans Jozef (1830-1916). In 1881 had Frans Jozef in Wenen al de zogenaamde Hermesvilla voor zijn vrouw laten bouwen. Met deze villa, met in de tuin een marmeren standbeeld van de wakende god Hermes, probeerde de keizer zijn reislustige echtgenote wat vaker en langer in Wenen te houden.

Keizerin Elisabeth in witte jurk met sterren – Foto: Kunsthistorisch Museum, Wenen

In en rond haar ‘Achilleion’ op Corfu rouwde de keizerin om haar zoon Rudolf, die in 1889 zelfmoord had gepleegd. Na die zelfmoord liet Sisi zich vrijwel nooit meer zien in Wenen. Rouwen deed ze in Griekenland

Keizerin Sisi kon niet erg lang van haar ‘Achilleion’ op Corfu genieten. In 1898 werd ze in Genève vermoord door een anarchist.

Keizer Wilhelm

In 1907 verkocht Sisi’s dochter het paleis op Corfu aan de Duitse keizer Wilhelm II, die ook erg gefascineerd was door de oudheid. Het beeld van Achilles verving de Duitse keizer door een beeld van diezelfde Achilles, maar dan in een krachtige, triomferende houding, rechtop staand en in volledige wapenuitrusting.

Wilhelm II bezocht Corfu ieder voorjaar met zijn gehele hofhouding en leidde er dan persoonlijk de archeologische opgravingen van een grote aan de godin Artemis gewijde tempel. Na de Eerste Wereldoorlog week de keizer uit naar Nederland waar hij politiek asiel kreeg. Tot zijn dood in 1941 woonde hij vervolgens teruggetrokken in Huis Doorn.


Aquarel ‘Doorkijk naar de collonnade van de peristyle van het Achilleion’ – Foto: Huis Doorn

Tentoonstelling

Keizer Wilhelm II inspecteert opgraving Artemis tempel – Foto: Huis Doorn

Voor de tentoonstelling is de sfeer van Corfu overgebracht naar het Rijksmuseum van Oudheden. Op metershoge muren zijn reproducties van aquarellen te zien met daarop vergezichten op Corfu en het Achilleion. Te zien zijn verder onder meer vazen, snuisterijen en meubelstukken die ooit Sisi’s paleizen sierden, foto’s, dichtbundels, een reisgids en een selectie uit haar persoonlijke archeologische collectie. Naast Sisi’s badrobe met handgeborduurde dolfijntjes zijn ook andere voorbeelden te bewonderen van mode aan het hof in haar tijd.

Bezoekers kunnen ook een beeld krijgen van Wilhelm’s liefde voor archeologie. Zo wordt in de tentoonstelling bijvoorbeeld zijn privéverzameling oude Griekse munten getoond. Verder zijn er onder meer fragmenten van reusachtige beelden van de Artemis-tempel op Corfu te bewonderen. Ook zijn foto’s te zien Wilhelm tijdens de opgravingen maakte.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×