Klepel van klok op Waalsdorpervlakte gebroken

/
1 minuut leestijd

Tijdens de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte was het maandagavond ineens stil. De klepel van de Bourdonklok, die normaal gesproken luidt tot de laatste belangstellende het monument is gepasseerd, brak tussentijds af.

Het luiden van de Bourdonklok is een belangrijk onderdeel van de herdenking op de Waalsdorpervlakte, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zeker 250 mensen werden geëxecuteerd. Even voor negen uur uur brak de klepel van de klok. Nog lang niet alle aanwezigen waren het monument toen gepasseerd.

De klok werd in 1959 door de inwoners van Den Haag aan de gemeente geschonken, voor de herdenking. Oorzaak van de breuk is waarschijnlijk roestvorming tussen de klepel en de bal, die erop is gelast.

Lees ook: De Waalsdorpervlakte, een bijzondere herdenkingsplaats

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties