Dark
Light

Knutselen met de collectie van het Rijksmuseum

1 minuut leestijd
Rijksmuseum lanceert Rijksstudio

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft dinsdag de zogenaamde Rijksstudio gelanceerd. Via deze digitale toepassing maakt het museum een groot deel van de eigen collectie voor iedereen gratis beschikbaar.

De Rijksstudio bevat op dit moment 125.000 afbeeldingen van objecten uit de museumcollectie. Deze objecten zijn in de digitale studio van heel dichtbij te bekijken. De afbeeldingen kunnen op hoge resolutie ook rechtenvrij worden gedownload. Het Rijksmuseum:

De Rijksstudio is zo gemaakt dat iedereen de collectie makkelijk kan ontdekken, aanraken, delen en zelf toepassen. […] Men kan bijvoorbeeld met zelfgekozen afbeeldingen of details een reproductie (laten) maken, een iPadhoes printen, een bank bekleden of zelfs een scooter of auto beplakken.

Tatoeage ontworpen door Droog Design. Detail van Stilleven met bloemen in een glazen vaas, Jan Davidszn. De Heem en Rachel Ruysch, 17de-eeuw (Collectie Rijksmuseum)


Op de website kunnen geïnteresseerden een eigen studio maken met beelden uit de collectie van het museum. Taco Dibbits, directeur Collecties:

Rijksstudio is ontstaan vanuit de overtuiging dat de collectie van het Rijksmuseum van en voor iedereen is. Om naar te kijken en van te genieten en ook om zelf mee aan de slag te gaan. In iedereen schuilt een kunstenaar!

De ontwerpers Rachel Harding en Alexander van Slobbe lieten zich al inspireren en maakten respectievelijk een tatoeage met zeventiende-eeuws bloemstilleven en een zijden sjaal met zilveren kannen uit de collectie van het Rijksmuseum.

Nieuwe website

Dinsdag lanceerde het Rijksmuseum een nieuwe website. Zowel de nieuwe website als de Rijksstudio zijn zo gemaakt dat ze niet alleen goed zijn te bekijken op de desktopcomputer of laptop, maar ook op bijvoorbeeld de iPad of iPhone.

Na een verbouwing van negen jaar opent het Rijksmuseum Amsterdam in april 2013 de deuren weer voor het publiek.

Zijden shawl, ontwerp Alexander van Slobbe

×