Dark
Light

Koning en minister-president wonen Nederlandse Veteranendag bij

1 minuut leestijd
Gedecoreerde militairen tijdens Veteranendag 2015
Gedecoreerde militairen tijdens Veteranendag 2015 (CC BY 2.0 - FaceMePLS - wiki)

Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte wonen zaterdag 24 juni in Den Haag de negentiende editie van Veteranendag bij. Het nationale evenement is ingesteld door de regering, als eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen.

De dag start met een ceremonie in de Koninklijke Schouwburg waar veteranen bijzondere persoonlijke verhalen vertellen, in combinatie met muziek en filmbeelden. De minister-president houdt aan het einde van deze ceremonie een toespraak. Na afloop spreekt de koning in de schouwburg met enkele veteranen.

Vervolgens krijgen op het Lange Voorhout zeventig veteranen een medaille uitgereikt voor hun recente inzet. De minister van Defensie, Kasja Ollongren, houdt vooraf een toespraak. Een aantal bijzondere decorandi krijgt de medaille opgespeld door onder anderen de minister-president, de minister van Defensie, de Commandant der Strijdkrachten en de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht.

Defilé

In de middag neemt koning Willem-Alexander op de Kneuterdijk een defilé af waar ruim honderd detachementen aan deelnemen. Dit zijn zowel veteranen als actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen. De fly-past waarmee het defilé wordt ingeluid, is dit jaar extra groot met achttien historische en moderne vliegtuigen. Het defilé eindigt op het Malieveld dat is ingericht als Muziekplein. Hier vinden de hele dag publieksactiviteiten plaats.

De Veteranendag wordt georganiseerd door Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke partners.

Boek: Tips en tools voor militairen, veteranen en het thuisfront

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×