Koninklijke Bibliotheek zet Lancelotcompilatie online

1 minuut leestijd

Afbeelding uit de Lancelotcompilatie

De Koninklijke Bibliotheek (KB) zet de belangrijkste Middelnederlandse bron voor de verhalen over het leven van Lancelot online. De bibliotheek heeft dat vandaag bekendgemaakt.

De zogenaamde Lancelotcompilatie is een van de topstukken in de collectie van de nationale bibliotheek. Het handschrift bevond zich in de collectie van de Oranje-Nassau’s, die later de basis vormde voor de Koninklijke Bibliotheek. De compilatie bestaat uit in totaal tien verschillende teksten. Drie van deze teksten gaan over Lancelot, een van de belangrijkste ridders van de Ronde Tafel van koning Arthur: Lanceloet, Queeste van den Grale en Arturs doet.

In deze romans speelt het overspel dat Lancelot pleegt met Guinevere, de vrouw van Koning Arthur, een belangrijke rol. De drie kernteksten gaan terug op een Franse trilogie uit de dertiende eeuw. Daarnaast heeft de samensteller van de compilatie zeven andere verhalen toegevoegd over andere Arthur-helden, zoals Perceval, Torec en Walewein.

Lancelotcompilatie
De Lancelotcompilatie maakt al sinds de oprichting van de Koninklijke Bibliotheek in 1798 deel uit van de collectie. Naar middeleeuwse begrippen is het een lange tekst, met maar liefst 87.000 versregels, geschreven op ruim 475 bladzijden perkament. Op de website www.kb/nl/lancelot is het gehele handschrift nu in te zien. Dankzij samenwerking met het Huygens Instituut en tal van deskundigen stelt de KB op de website ook een complete transcriptie van het werk beschikbaar.

Eerder werden al het Gruuthuse handschrift (met daarin het Egidius-lied) en het handschrift met de Beatrijs-legende als digitaal bladerboek beschikbaar gesteld. Daarnaast heeft Koninklijke Bibliotheek alle afbeeldingen in haar Middeleeuwse handschriften samengebracht op de website Medieval Illuminated Manuscripts. Alle bladerboeken van de KB zijn te vinden op www.kb.nl/bladerboeken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×