Dark
Light

Kunstcollectie Jaap en Els Blokker naar Singer Laren

Museum krijgt nieuwe vleugel
Auteur:
1 minuut leestijd
Singer Laren (cc)
Singer Laren (cc)

Museum Singer Laren heeft een miljoenenschenking ontvangen van de familie Blokker. Els Blokker, de weduwe van zakenman Jaap, schenkt de volledige privécollectie kunstwerken, de Collectie Nardinc, aan het museum. De werken geven gezamenlijk een beeld van het ontstaan, de aanloop naar en de bloei van Nederlands modernisme in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Jaap Blokker (1942-2011) was jarenlang algemeen directeur van Blokker Holding. Samen met zijn vrouw Els verzamelde hij daarnaast veel kunst. Rode draad in de collectie vormt het werk van Jan Sluijters (1881-1957), aangevuld met tijdgenoten als Leo Gestel, Kees van Dongen, Ferdinand Hart Nibbrig, Theo van Rysselberghe, Piet van der Hem, Jan en Charley Toorop, Kees Maks, Dick Ket en Carel Willink. Het gaat om ruim honderd schilderijen en werken op papier. Els Blokker:

“Vanuit de tijd van Jan Sluijters en zijn tijdgenoten hebben wij de meeste werken aangekocht. We waren heel erg geraakt door de kleuren en het fauvisme. Dat sprak ons heel erg aan. Het is een collectie die met heel veel liefde, plezier en passie is opgebouwd.”

Video over de schenking van Blokker-collectie:

Singer Laren is op dit moment te klein om de nieuw verworven verzameling te tonen. Daarom komt er een nieuwe Nardinc-vleugel. Deze moet eind 2020 de deuren openen een permanent overzicht geven van het Nederlands modernisme.

Singer

De Collectie Nardinc sluit goed aan bij de oorspronkelijke Singer verzameling, waarin de nadruk ligt op het Nederlands impressionisme. Deze verzameling werd aangelegd door het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer, dat zich begin 1900 in Laren vestigde. De focus in de verzameling ligt op de Franse schilders van Barbizon, de Haagse en Amsterdamse School en de Larense impressionisten.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×