Dark
Light

Kunstschatten uit New York te zien in Mauritshuis

Auteur:
1 minuut leestijd
John Constable (1776-1837), Het witte paard, 1819 (The Frick Collection)
John Constable (1776-1837), Het witte paard, 1819 (The Frick Collection)

Vanaf begin februari zijn 36 topstukken uit de Frick Collection in New York, te zien in het Mauritshuis in Den Haag. De tentoonstelling bevat werk van kunstenaars die niet of nauwelijks vertegenwoordigd zijn in Nederlandse museale collecties, zoals Cimabue, Van Eyck, Gainsborough, Constable en Ingres.

Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780-1867), Portret van de Comtesse d'Haussonville, 1845
Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780-1867), Portret van de Comtesse d’Haussonville, 1845
In de tentoonstelling, getiteld The Frick Collection – Kunstschatten uit New York, zijn kunstwerken uit de dertiende tot en met de negentiende eeuw te zien. Niet alleen schilderijen, maar ook tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst. De tentoonstelling geeft volgens het Mauritshuis een representatief beeld van het afwisselende karakter van deze collectie.

De Frick Collection is een kunstverzameling die bijeen is gebracht door de Amerikaanse staalmagnaat Henry Clay Frick (1849-1919). De kunstwerken zijn ondergebracht in een museum bij het Central Park in New York.

Een van de hoogtepunten uit de tentoonstelling in Den Haag is het portret Comtesse d’Haussonville van Jean-Auguste-Dominique Ingres. Dit werk dateert uit 1845 en maakt sinds 1927 onderdeel uit van de Frick Collection.

Van Ruisdael & Constable

Naast portretten zijn er bijvoorbeeld ook landschappen te zien waaronder Jacob van Ruisdaels Landschap met voetbrug uit 1652. Dit schilderij is speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd. Een ander landschap dat straks in het Mauritshuis is te zien, is bijvoorbeeld Het witte paard van John Constable’s uit 1819.

Het Mauritshuis:

“The Frick Collection heeft één van de belangrijkste Amerikaanse verzamelingen beeldhouwkunst, wat in de tentoonstelling wordt getoond met meerdere topstukken, waaronder Francesco Laurana’s ontroerende portretbuste van Beatrice van Aragon en de bronzen Hercules van Antico, beide uit de vijftiende eeuw. Een ander uitmuntend beeld is de fenomenale portretbuste van Louis-Étienne Vincent-Marniola door Joseph Chinard uit 1809.”

Verder zijn er onder meer acht tekeningen van onder meer Pisanello, Altdorfer, Rubens, Goya en Tiepolo te bewonderen en een unieke Sèvres vaas een perfect bewaarde majolicaschaal uit het atelier van Orazio Fontana.

‘The Frick Collection – Kunstschatten uit New York’ is te zien van 5 februari tot en met 10 mei 2015.

Ook interessant: The Frick Collection

Introduction to The Frick Collection

×