Lech Walesa onthult standbeeld Ronald Reagan

Ronald Reagan
De voormalige Poolse president en vakbondsleider Lech Walesa heeft maandag in Warschau een monument voor de Amerikaanse president Ronald Reagan onthuld.

Het beeld van de Amerikaanse president heeft een plek gekregen aan de zogenaamde Trakt Krolewski (Koningsweg), vlakbij de ambassades van de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk.

In veel landen in oost-Europa wordt Reagan gezien als een held vanwege zijn rol bij de val van het communisme. Eerder dit jaar werden ook in Boedapest en Londen al een

- advertentie -standbeelden voor de veertigste president van de Verenigde Staten opgericht. Volgende week volgt nog een standbeeld in Georgië.

Het bronzen beeld in Warschau is 3,5 meter hoog en beeld het historisch moment uit waarop Reagan, staand voor de Brandenburger Tor in Berlijn, de Sovjet-Unie opriep de Berlijnse Muur neer te halen. Op 12 juni 1987 zei hij in Berlijn:

Mr. Gorbachev, tear down this wall!

Tijdens de onthulling van het beeld zei oud-vakbondsleider Lech Walesa onder meer dat Reagan behoorde tot de groten der aarde die zorden dat de Koude Oorlog op een vreedzame manier werd beëindigd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: