Week van de koloniale geschiedenis

Lech Walesa onthult standbeeld Ronald Reagan

Ronald Reagan
De voormalige Poolse president en vakbondsleider Lech Walesa heeft maandag in Warschau een monument voor de Amerikaanse president Ronald Reagan onthuld.

Het beeld van de Amerikaanse president heeft een plek gekregen aan de zogenaamde Trakt Krolewski (Koningsweg), vlakbij de ambassades van de Verenigde Staten, Canada en Frankrijk.

In veel landen in oost-Europa wordt Reagan gezien als een held vanwege zijn rol bij de val van het communisme. Eerder dit jaar werden ook in Boedapest en Londen al een

- advertentie -standbeelden voor de veertigste president van de Verenigde Staten opgericht. Volgende week volgt nog een standbeeld in Georgië.

Het bronzen beeld in Warschau is 3,5 meter hoog en beeld het historisch moment uit waarop Reagan, staand voor de Brandenburger Tor in Berlijn, de Sovjet-Unie opriep de Berlijnse Muur neer te halen. Op 12 juni 1987 zei hij in Berlijn:

Mr. Gorbachev, tear down this wall!

Tijdens de onthulling van het beeld zei oud-vakbondsleider Lech Walesa onder meer dat Reagan behoorde tot de groten der aarde die zorden dat de Koude Oorlog op een vreedzame manier werd beëindigd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: