Dark
Light

Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa

Auteur:
1 minuut leestijd

Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa
Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa
Leeuwarden mag zich in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Dat is vrijdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Naast Leeuwarden waren ook Eindhoven en Maastricht kandidaat voor de titel.


In 2018 leveren Nederland en Malta een Culturele Hoofdstad van Europa. Een internationale jury heeft de kandidaten de afgelopen tijd bezocht en uiteindelijk gaat de titel dus naar Leeuwarden. De jury gaf aan onder de indruk te zijn van de innovatieve aanpak die in het bidbook van de stad werd gepresenteerd.

Aanvankelijk waren ook Den Haag en Utrecht in de race voor de titel. Die steden vielen eind vorig jaar echter al af. Namens Nederland zijn eerder Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001) al Culturele Hoofdstad van Europa geweest.

Namens Malta is Valetta in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa.

Leeuwarden is uiteraard zeer blij met de uitverkiezing. Op de website schrijft de gemeente:

Wij zien kansen voor meer werkgelegenheid, meer bezoekers en een sterkere (inter)nationale positionering van onze stad en provincie. De synergie die we in alle lagen in de samenleving hebben gevoeld, willen we vasthouden. Daarmee zullen wij Leeuwarden en Fryslân de komende jaren in de schijnwerpers plaatsen.

Het kabinet heeft 7,5 miljoen euro gereserveerd voor de Culturele Hoofdstad van Europa.

×