Dark
Light

Lijst van winnaars van de Giro d’Italia (de Ronde van Italië)

Van Luigi Ganna tot Primož Roglič
Auteur:
3 minuten leestijd
Lijst van winnaars van de Giro (Ronde van Italië) - cc - pixabay - brennmick
Lijst van winnaars van de Giro (Ronde van Italië) - cc - pixabay - brennmick

De Ronde van Italië, ook wel de Giro d’Italia, behoort samen met de Ronde van Frankrijk (Tour de France) en de Ronde van Spanje (Vuelta) tot de grootste wielerrondes ter wereld. De eerste editie vond plaats in 1909, in navolging van een autorace door heel Italië en als tegenhanger van de Tour de France.

Logo van de Giro d'Italia
Logo van de Giro d’Italia
Op deze pagina vind je een lijst van winnaars van de Giro, vanaf de eerste editie in 1909 tot 2022.

Aanvankelijk was het vooral een Italiaans feestje, georganiseerd door La Gazzetta dello Sport, een grote Italiaanse sportkrant. Het zou zelfs tot 1950 duren voor een buitenlander de Giro won. Die eer was weggelegd voor Hugo Koblet uit Zwitserland. Sinds 1912 wordt de Giro verreden in ploegverband. Vroeger begon en eindigde de ronde altijd in Milaan. Tegenwoordig worden er geregeld ook etappes in het buitenland afgewerkt. Nederland organiseerde de Giro-start al drie keer: Groningen (2002), Amsterdam (2010) en Apeldoorn (2016). België twee keer: Verviers (1973) en Seraing (2006).

De leider in het algemeen klassement rijdt rond in de maglia rosa, de roze trui (in plaats van een gele trui tijdens de Tour de France, of rode in Vuelta).

Honderdste editie

In 2017 was de Giro toe aan zijn honderdste editie. Deze werd gewonnen door Tom Dumoulin. Hij was de eerste Nederlander die de ronde won. België doet het wat dat betreft veel beter. Maar liefst zeven keer eindigde er een Belg als eerste in het algemeen klassement. Vijf edities werden er daarvan gewonnen door Eddy Merckx. De twee andere Belgische winnaars zijn Michel Pollentier (1977) en Johan De Muynck (1978).

Lijst van winnaars van de Giro

Boek: Over wielrennen in de lage landen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×