Dark
Light

Manuscripten over Surinaamse indianen ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd

In de museumbibliotheek van Museum Volkenkunde in Leiden zijn honderd jaar oude documenten gevonden met daarin bijzondere informatie over de ‘mysterieuze geesteswereld van Surinaamse indianen’.

Vrouwensymbool uit de encyclopedie van Penard – Afb: Museum Volkenkunde
De in de bibliotheek gevonden documenten dateren uit 1908 en zijn gemaakt door de Surinaamse broers Arthur (1880-1932) en Frederik Penard (1876-1909). Met de hulp van een medicijnman wilden deze broers een encyclopedie maken over de indianen van Suriname, in het bijzonder over de Ka’rina indianen.

De broers bestudeerden aanvankelijk de vogels van Guyana maar later raakten ze geïnteresseerd in de inheems bevolking van Suriname. In het bijzonder waren ze gefascineerd door de taal en cultuur van de Kari’na Indianen. De broers dachten dat de inheemse culturen snel zouden verdwijnen en besloten daarom een encyclopedie te maken. Volgens Museum Volkenkunde gingen de broers, die beide aan melaatsheid leden en niet oud werden, ‘systematisch en wetenschappelijk’ te werk.

In hun manuscripten doen Frederik en Arthur Penard verslag van de taal en spiritualiteit van de indianen. In 6500 handgeschreven fiches, dunne papierstrips, komen tal van onderwerpen aan bod. Het museum:

“Stel je de encyclopedie voor met alfabetisch geordende termen. De kaartjes bevatten termen met informatie over sjamanen, rituelen, medicijnmannen. Niet voor de gewone man bedoeld. Uniek. Geheim. Schadelijk voor niet-ingewijden.”

De manuscripten worden de komende tijd gedigitaliseerd en uitvoerig bestudeerd. Mogelijk wordt het boek later online als boek toegankelijk gemaakt. Museum Volkenkunde spreekt van een unieke vondst:

“De ontdekking van deze manuscripten is voor de hedendaagse Indianen van groot belang. Veel kennis over hun cultuur is in de loop van de tijd verloren gegaan. […] Ook de Surinaamse Indianen van nu kijken met grote belangstelling mee naar wat er allemaal boven water komt. We hebben veel informatie over hun voorouders ontdekt, waarvan zij ook nog niet wistenn.”

Het materiaal is van 12 tot en met 29 april voor geïnteresseerden in het museum in Leiden te bekijken.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Suriname

×