Dark
Light

Meeste oude manuscripten Timboektoe onbeschadigd

Auteur:
1 minuut leestijd

Werelderfgoed van Timboektoe – Foto: Unesco
Het merendeel van de oude manuscripten in Timboektoe is onbeschadigd. Dat hebben Zuid-Afrikaanse expert gezegd tegenover persbureau Reuters.

De Malinese stad werd april vorig jaar bezet door islamitische strijders die in het noorden van het land de onafhankelijke staat Azawad hadden uitgeroepen. De radicale moslims voerden vervolgens zeer strenge wetten in en hadden het gemunt op het erfgoed van Timboektoe.

De stad Timboektoe werd in de twaalfde eeuw na Christus door de Toearegs gesticht. De stad ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste handelscentra op de grens tussen de Arabische wereld en zuidelijk Afrika. Timboektoe beleefde in de vijftiende en zestiende eeuw zijn hoogtijdagen. De stad telde toen meer dan honderdduizend inwoners en had verschillende grote moskeeën. De Sankore-moskee ontwikkelde zich tot een belangrijk centrum van islamitische geleerdheid.

Afgelopen week veroverden Franse troepen de stad Timboektoe op de islamitische strijders. Er blijken door de moslimextremisten inderdaad documenten te zijn verbrand, maar het merendeel lijkt onbeschadigd te zijn. Volgens een expert die betrokken is bij de conservering van de documenten zou 95 procent van de 300.000 manuscripten “veilig en in goede staat” zijn.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×