De godin Minerva was een Italiaanse godin die gebaseerd was op de Griekse godin Pallas Athena. Minerva zou zijn geboren uit het hoofd van de Romeinse oppergod Jupiter, zoals de Griekse godin Pallas Athena geboren was uit het hoofd van de Griekse oppergod Zeus.
Geboorte, afgebeeld met uil en wapenrusting
Over de geboorte van Minerva en Pallas Athena deden in mythen ook wel verhalen de rond dat deze niet uit het hoofd van de oppergod, maar uit water geboren werden. De versie over de geboorte uit het hoofd van Jupiter is bijzonder: na een knetterende hoofdpijn – die maar niet overging – sloeg een volgeling Jupiters hoofd open en… daar was Minerva.
Op afbeeldingen is Minerva vaak te zien met voorwerpen als een uil (de ‘uil van Minerva’) en een wapenrusting. Door de Sabijnen werd ze vereerd als beschermster van de stedelijke burchten, terwijl de Etrusken haar voorstelden als de godin die de bliksem naar beneden wierp en haar vereerden als uitvindster van nuttige dingen, zoals de fluit. Maar ook staat Minerva bekend vanwege de uitvinding van diverse andere muziekinstrumenten.
Pompeius en Ovidius
De Romeinse politieke leider Pompeius (106-48 v.Chr.) liet in het Oost-Romeinse Rijk een tempel en standbeeld voor Minerva bouwen. Minerva werd ook op andere plekken vereerd in speciaal voor haar gebouwde tempels, zoals op het Capitool in Rome, waar ze samen met Jupiter en Juno een eigen heiligdom had. Maar het allerbelangrijkste bouwwerk was waarschijnlijk de Tempel van Minerva op het Aventijn, eveneens in Rome, gebouwd in 263 of 262 v. Chr.
Weefwedstrijd Minerva en Arachne
Minerva staat als hoofdrolspeler centraal in een van de beroemdste werken van de Oudheid, namelijk Ovidius’ Metamorfosen. In een verhaal in dit werk gaat Minerva een weefwedstrijd aan met een Lydisch meisje genaamd Arachne. Deze Arachne, die veel talent heeft voor weven en spinnen, wint de wedstrijd van Minerva. Maar Minerva neemt wraak, sloopt het geweven tapijt van Arachne en slaat het meisje voor straf driemaal op haar hoofd. Arachne verandert hierna in een spin. Ze kan hierna haar hele leven blijven ‘spinnen’ maar veel mensen zullen bang voor haar zijn.
De uil van Minerva (of Athena)
Overzichtspagina Griekse mythologie
Boek: Alles altijd anders. Over Ovidius – M. Schuitema
Bronnen ▼
Internet
-https://www.ancient.eu/Minerva/
-https://silkegardeyn01.wordpress.com/2013/12/23/de-mythe-van-arachne/
-https://www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio/onderwerpen/athenaminerva
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Minerva_(mythologie)