Musea Brugge verwerft portretschilderij Peter Lely

1 minuut leestijd

Afb: Musea Brugge
Musea Brugge heeft onlangs een vroeg portretschilderij van Sir Peter Lely verworven. Het werk is de komende tijd te zien in het Groeningemuseum in Brugge.

Peter Lely (1618-1680) was een Engelse schilder van Nederlandse origine.

Hij werd in 1618 geboren in het Duitse Soest waar zijn vader als ambtenaar in dienst was van de keurvorst van Brandenburg. Hij genoot een schildersopleiding in Haarlem en trok rond 1640 naar Engeland waar hij na de dood van Anthony van Dyck (1599-1641) diens rol overnam en zo de favoriete portretschilder van de Engelse adel werd.



Naast portretschilderijen bouwde Lely een reputatie op als schilder van historiestukken. Zelf was de kunstenaar ook een gedreven kunstverzamelaar. Musea Brugge over de aankoop van het portretschilderij van Lely:

In zijn vroege portretten bracht Peter Lely een synthese tot stand van de Hollandse en Vlaamse portrettradities met uiteraard ook invloeden van Van Dyck. Het zopas verworven portret dient hier als een uitmuntende voorbeeld van; het werk vertoont een Haarlemse soberheid die bij de portretten van Frans Hals aansluit.

De nieuwe aanwinst van Musea Brugge is rond 1650 geschilderd en stelt vermoedelijk Samuel Crew voor, een adellijke telg uit Northamptonshire en tevens schoonbroer van de bekende Edward Montegu, Earl of Sandwich, één van vroegste mecenassen van Lely in Engeland.

Het Brugse Groeningemuseum is het eerste Vlaamse museum dat een schilderij van Sir Peter Lely aankoopt en tentoonstelt. Naar aanleiding van de aankoop is de Barokopstelling in het Groeningemuseum enigszins aangepast. Zo wordt hier nu voor het eerst ook Van Dycks Portret van Mrs Howard getoond, een tijdelijke bruikleen uit particulier bezit.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×