Dark
Light

Museum Catharijneconvent krijgt schilderij Lambert Jacobsz

1 minuut leestijd
De verkoop van Jozef - Lambert Jacobsz
De verkoop van Jozef - Lambert Jacobsz

Museum Catharijneconvent heeft onlangs een belangrijk schilderij ontvangen. Het gaat om het werk De verkoop van Jozef, gemaakt in 1629 door de in Leeuwarden werkzame Lambert Jacobsz. Volgens het museum sluit het schilderij goed aan bij de schilderijen van de pre-Rembrandtisten in de verzameling van het museum.

Het museum:

“De voorstelling ‘De verkoop van Jozef’ versterkt onze verzameling bijbelschilderkunst. Een schilderij met een dergelijk onderwerp ontbrak vooralsnog in de collectie. Wat betreft themakeuze en compositie sluit dit werk aan bij voorgangers van Rembrandt als Pieter Lastman en Nicolaes Moeyaert, van wie we ook schilderijen in bezit hebben. Deze zogenoemde pre-Rembrandtisten schilderden doorgaans kleurige historiestukken met ongewone thema’s.”

Schilderijen van Lambert Jacobsz worden steeds populairder. Zijn oeuvre wordt verdeeld in drie groepen. Ten eerste grootfigurige bijbelvoorstellingen zoals Jacob herkent het bebloede kleed van Jozef, aanwezig in Museum Catharijneconvent. Vervolgens afzonderlijke voorstellingen van bijbelse figuren ten halve lijve, bijvoorbeeld portretten van de vier kerkvaders, ook aanwezig in het museum. Tot slot kleinfigurige bijbelvoorstellingen, zoals De verkoop van Jozef waarvan het museum nog geen voorbeeld in de collectie had.

De verkoop van Jozef - Lambert Jacobsz (detail)
De verkoop van Jozef – Lambert Jacobsz (detail)

Voorganger

Behalve als schilder was Lambert Jacobsz ook werkzaam als doopsgezind voorganger. Hij staat bekend om zijn sobere leven en goede preken. Zijn loopbaan was nauw verbonden met de doopsgezinde gemeenschap in Nederland.

Het schilderij is aan het museum geschonken door de familie De Wijkerslooth de Weerdesteijn en is vanaf nu te zien in de vaste presentatie.

De verkoop van Jozef - Lambert Jacobsz (detail)
De verkoop van Jozef – Lambert Jacobsz (detail)
×