Dark
Light

Museum toont zeldzame maritieme zeevlaggen

Auteur:
2 minuten leestijd

Vlag uit de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam
Bij het Maritiem Museum Rotterdam is vanaf 8 juni de tentoonstelling ‘Met vlag en wimpel’ te zien. Het museum toont in deze expositie een aantal achttiende- en negentiende-eeuwse stukken uit de eigen collectie handbeschilderde, maritieme feestvlaggen en -wimpels.

De vlaggen zijn meer zelden te zien omdat het vanwege hun kwetsbaarheid en omvang, soms wel drie bij vijf meter, bijna onmogelijk is om ze tentoon te stellen.


Vlag uit de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam

Aanleiding voor de expositie is het International Congress of Vexillology dat in augustus in Rotterdam plaatsvindt.

Seinvlaggen en feestvlaggen

Vlaggen worden wereldwijd dagelijks gebruikt. Ook in de scheepvaart. Elke schipper voert de nationale vlag en om op zee te communiceren werden vroeger altijd seinvlaggen gebruikt. Slechts enkele schippers, in met name de binnenvaart, viel de eer te beurt om een feestvlag of -wimpel te laten wapperen. Een uniek exemplaar waarvan geen tweede op de wereld te vinden was. Schippers wonnen de vlaggen en wimpels voor het binnenbrengen van de meeste vis, de eerste oogst van het seizoen of kregen ze als geschenk bij de aflevering van een nieuw schip.

Maritiem Museum Rotterdam heeft een aanzienlijke collectie feestvlaggen en –wimpels. Veel van de vlaggen in de collectie zijn gemaakt door Rotterdamse vlaggenmakers. Ondanks het kwetsbare materiaal hebben de exemplaren van het Maritiem Museum de tand des tijds goed doorstaan. Dat komt omdat ze vermoedelijk alleen op hoogtijdagen werden gehesen en de rest van het jaar zorgvuldig opgeborgen lagen in een kist bij de schipper thuis. Het museum:

Stuk voor stuk zijn ze een lust voor het oog vanwege de detaillering en het gebruik van veel symbolische figuren zoals Mercurius, de god van de handel en Neptunus als personificatie van de zee.

De tentoonstelling Met vlag en wimpel loopt van 8 juni tot en met 24 november 2013.

Gerelateerde boeken:

Beoordeel dit bericht

Score / 5. Stemmen:

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×