Dark
Light

Museum vindt hoofd bij granieten torso farao Ramses VI

Auteur:
1 minuut leestijd
De koningskop
De koningskop (Foto: RMO)

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden heeft een missend hoofd gevonden dat hoort bij een granieten torso van farao Ramses VI in de museumcollectie. De Egyptologen Lara Weiss (RMO) en Rob Demarée (Universiteit Leiden) kwamen op het spoor van het missende hoofd dankzij een brief die al decennialang niet geopend was.

De twee delen van het beeld van farao Ramses VI
De twee delen van het beeld van farao Ramses VI (Foto RMO)
De zoektocht van Weiss en Demarée begon met de ontdekking van de ongeopende brief uit 1987, in het archief van de onlangs overleden Egyptoloog prof. J.F. Borghouts. Daarin oppert Thomas Logan, destijds hoofdconservator van de Egyptische collectie van het Oriental Institute Museum, dat een kop van farao Ramses VI (1144-1137 v.Chr.) uit zijn collectie behoort tot een torso in het RMO. De brief is pas onlangs teruggevonden in de nalatenschap van professor Borghouts, waarna Weiss en Demarée dit verder onderzochten met het Oriental Institute Museum.

Logan blijkt het bij het rechte eind te hebben gehad. Meer dan dertig jaar na versturen van de brief, blijken de torso en de koningskop met zekerheid bij elkaar te horen. De breukvlakken van de torso en het hoofd passen exact, torso en hoofd zijn gemaakt in precies dezelfde verhoudingen en bovendien loopt er een tekst in hiërogliefen, met lofzang op de koning, door vanaf het achterhoofd tot over de rug van de torso.

Het beeld moet in het geheel zo’n 1.80 meter hoog geweest zijn. Waarschijnlijk stond het ooit in een tempel voor de god Amon in Thebe. Op een gegeven moment werd het in stukken geslagen, waarna hoofd, torso en benen van elkaar werden gescheiden. Het hoofd werd in 1929 in Egypte aangekocht voor het Oriental Institute Museum in Chicago. De torso is in Egypte gekocht door een kunstliefhebber uit Amsterdam (wanneer precies is niet bekend) en op 1 december 1941 doorverkocht aan het Rijksmuseum van Oudheden. Waar de benen van het beeld zich bevinden is nog niet bekend.

De Leidse torso is tijdelijk te zien in de vaste tentoonstelling over Egypte, in elk geval tot 28 februari 2021.

Overzicht van Boeken over Egypte en de oude Egyptenaren

×