/

Museum vindt verzameling kreeften van Darwin

Deel van de 'Darwin-kreeften' (Joakim Engel, Natural History Museum of Denmark)
Deel van de 'Darwin-kreeften' (Joakim Engel, Natural History Museum of Denmark)

Het Natuurhistorisch Museum van Denemarken deed deze maand een bijzondere vondst. In het eigen archief stuitten museummedewerkers op een verzameling kreeften van Charles Darwin. Het museum was er niet van op de hoogte dat deze kreeften zich in de museumcollectie bevonden.

Charles Darwin
Charles Darwin


Charles Darwin, de vader van de evolutietheorie, onderhield contacten met de Deense bioloog Japetus Steenstrup. Medewerkers van het Natuurhistorisch Museum onderzochten onlangs de correspondentie tussen de twee wetenschappers. Ze ontdekten dat Darwin rond 1854 enkele kreeftachtigen van zijn Deense collega leende. De Brit gebruikte ze voor evolutieonderzoek voor zijn wereldberoemde boek The Origin of Species.

Kado

Het museum ging in de collectie op zoek naar de kreeften die Darwin geleend had. Het leek hen namelijk leuk deze dieren te kunnen tonen omdat Darwin ze bestudeerd had. Na bestudering van nog meer correspondentie ontdekte het museum dat Darwin zijn collega niet alleen de geleende kreeftachtigen terugstuurde, maar dat hij als dank een verzameling van 77 rankpootkreeften aan Steenstrup schonk.

Na een grote zoektocht (de museumcollectie omvat zo’n 14 miljoen objecten) werden uiteindelijk 55 van deze ‘Darwin-kreeften’ in de museumcollectie gevonden. De kreeften zijn vanaf 1 oktober in het museum in Kopenhagen te bewonderen.

Lees ook: Charles Darwin (1809-1882)

Openingsfoto: Deel van de ‘Darwin-kreeften’ (Joakim Engel, Natural History Museum of Denmark)

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: