Dark
Light

“Naam Anne Frank op Duitse trein luguber idee”

Pijnlijk voor mensen die deportaties mee hebben gemaakt
Auteur:
1 minuut leestijd
Duitse hogesnelheidstrein op Frankfurt am Main Hbf - cc
Duitse hogesnelheidstrein op Frankfurt am Main Hbf - cc

De Duitse Spoorwegen hebben een actie opgezet waarbij het publiek namen mag aandragen voor nieuwe hogesnelheidstreinen. Anne Frank is een van de geopperde namen die zijn goedgekeurd door een jury. De Anne Frank Stichting is daar absoluut niet blij mee. In een persbericht schrijft de stichting:

“De naamgeving roept controverse op, en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De combinatie is pijnlijk voor mensen die de deportaties hebben meegemaakt en veroorzaakt opnieuw pijn bij hen die de gevolgen van toen met zich meedragen.”

Anne Frank
Anne Frank
Deutsche Bahn riep treinreizigers vorige maand op namen voor te dragen voor op de nieuwe hogesnelheidstreinen. In totaal kwamen er 19.000 voorstellen en 2500 unieke ideeën binnen. Een jury selecteerde vervolgens vijfentwintig namen. Naast Anne Frank bevat deze lijst namen als Karl Marx, Albert Einstein, Hannah Arendt en Beethoven. Hoewel de Anne Frank Stichting niet blij is met de voorgedragen naam van Anne Frank, twijfelt de stichting niet aan de goede bedoelingen:

“We realiseren ons dat initiatieven als deze veelal met goede bedoelingen gebeuren. De symbolische kracht van Anne Frank is groot. Dat laatste leidt tot een veelheid aan uitingen, zoals vernoemingen van straten, scholen, parken maar ook tot Halloween kostuums en antisemitische uitingen in het voetbal. Naar verwachting zal dit fenomeen in de komende jaren alleen maar sterker en gevarieerder worden. In toenemende mate zal de betekenis van Anne Frank een hedendaagse aanleiding hebben in plaats van een historische.”

Associatie

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is niet blij met de uitkomst van de actie. CIDI-directeur Hanna Luden spreekt van een “luguber idee”.

“De associatie met treinen is geen goede. Het doet ons denken aan wat er gebeurd is met al die mensen die één richting op werden vervoerd met treinen. Het is ongepast, hoewel ik heel veel sympathie heb voor het idee van de treinmaatschappij om de geschiedenis levend te houden in de openbare ruimte.”

Overzicht van boeken over Anne Frank

×