Nationaal Monument Westerbork tijdelijk weg

1 minuut leestijd

Nationaal Monument Westerbork – Foto: Cc/Bert Kaufmann
Het monument in voormalig Kamp Westerbork dat herinnert aan de transporten naar de vernietigingskampen in Oost-Europa is tijdelijk weggehaald. Dit in verband met groot onderhoud.

Volgens Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat het om een omvangrijke klus omdat het bed waarin bielzen, rails en grint liggen geheel uitgegraven moet worden.


Alle bielzen worden vervangen, er wordt een nieuwe betonrand aangebracht en er wordt weer een duidelijke scheiding tussen vuil en schoon grint gemaakt. Daarnaast worden onder meer de marmeren platen hersteld en losse keien in de muur weer geplakt. Het onderhoud is halverwege april van dit jaar klaar.

Nationaal Monument Westerbork werd in 1970 onthuld door koningin Juliana. Het bevindt zich op de plek waar de spoorrails in het kamp vroeger eindigden. Het monument is ontworpen door Ralph Prins, een voormalig gevangene van Kamp Westerbork. Het herinneringscentrum:

Aan het eind van de negentig meter lange rails heeft Ralph Prins met zo weinig mogelijk middelen willen tonen dat er op deze plek iets verschrikkelijks is gebeurd. De omhoog gekrulde rails drukken de wanhoop uit, ze zijn bewerkt alsof er op geschoten is. De spoorbielzen laten de vernietiging zien. Hoe dichter bij het eind, hoe meer ze versplinterd zijn.

De rails liggen op 93 bielzen, verwijzend naar het aantal transporten dat vanuit kamp Westerbork vertrok. Vier bielzen die los liggen van de rails symboliseren vier transporten die van elders naar Oost-Europa vertrokken.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×