+NDXOXCHWDRGH-DXORVI+

Wie kraakt de code?

In een tentoonstelling over de Magna Carta bij de British Library is al enige tijd een dertiende-eeuws zwaard te bewonderen. Op het oude wapen is een code te vinden, maar niemand weet wat die betekent. De bibliotheek roept daarom de hulp in van het publiek.

Het wapen is in bruikleen gegeven door het British Museum. Het is bijna een meter lang en weegt 1,2 kilogram zwaar. Een dodelijk wapens volgens de bibliotheek. Het zwaard werd in 1825 gevonden in een rivier in Lincolnshire en is mogelijk van Duitse makelij. Op het zwaard is een tot nu toe niet ontcijferde code te vinden:

+NDXOXCHWDRGH-DXORVI+

De British Library wil graag weten waar deze code voor staat en roept daarom de hulp in van het publiek. Er hebben zich al veel deskundigen over het zwaard gebogen maar een oplossing van het raadsel is er nog niet. Er wordt onder meer gespeculeerd dat het gaat om de beginletters van woorden uit een gedicht.

Boek: Cultuurgeschiedenis van de Middeleeuwen

- advertentie -
Het volledige zwaard - British Library
Het volledige zwaard – British Library

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: