Niemeyer Tabaksmuseum sluit deuren

1 minuut leestijd

Het Niemeyer Tabaksmuseum in Groningen sluit op 1 januari 2011 zijn deuren. Het museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Eind jaren vijftig werd het museum op initiatief van tabaksfabrikant Theodorus Niemeyer geopend. Kern van de collectie was aanvankelijk de privéverzameling van G.A. Bronger. Later werd de collectie uitgebreid.

In het museum in Groningen is nog tot eind dit jaar een overzicht te zien van de geschiedenis van het tabaksgebruik,



vanaf de ontdekking van Amerika in de vijftiende eeuw. De afgelopen dertig jaar werd de museumcollectie beheerd door het Noordelijk Scheepvaartmuseum, dat in dezelfde panden in Groningen is gehuisvest.

Door bezuinigingen van tabaksfabrikant Niemeijer is er onvoldoende geld om het museum open te houden. Niemeyer zegt op een verantwoorde afscheid te willen nemen van het tabaksmuseum. In een verklaring schrijft Niemeyer onder meer:

De waardevolle voorwerpen van de collectie zullen op een professionele wijze worden overgedragen of verkocht. Dat proces bestaat onder meer uit restitutie van schenkingen, aanbieding aan andere musea en ten slotte een veiling. […] Ook heeft het museum zich garant gesteld om historisch interessante stukken die niet worden verkocht, voor het nageslacht te bewaren.n.

Objecten uit de collectie die verbonden zijn met het noorden van Nederland – zoals verschillende pijpenkoppen met opschrift, verpakkingen en Gronings en Fries Zilverwerk – worden aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum geschonken. Particulieren die in het verleden voorwerpen aan het museum hebben geschonken, kunnen zich tot 1 november melden om deze stukken terug te krijgen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×