Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>
Selectie week 12 (2018)
1918. Het jaar van de dageraad – Daniel Schönpflug
November 1918. Door de Grote Oorlog ligt de wereld in puin, en ook het lot van de mens ligt braak. Nog niet eerder leken de mogelijkheden zo open te liggen, en dat stemt hoopvol. Nieuwe kansen en dromen lichten fel op: de toekomst begint. De Kozakse Marina Yurlove strijdt in Siberië tegen de revolutionairen, Käthe Kollwitz zet haar leed om in kunst, Virginia Woolf schrijft dag en nacht, Walter Gropius wil met zijn architectuur de samenleving veranderen, en vanuit Parijs pleit de publiciste Louise Weiss hartstochtelijk voor een verenigd Europa.
Bespreking: Dromen van een betere wereld na de Eerste Wereldoorlog
Meer informatie / bestellen
Oorlogszoon. De onderduikjaren van mijn vader en…
Ik zit te lezen en hoor beneden een groepje mensen op straat praten. Een vrouw vraagt of iemand nog wat van de familie op nummer 30 heeft gehoord. ‘Weggevoerd’, zegt een mannenstem. ‘Mooi zo’, is het antwoord. Iemand anders: ‘Opgeruimd staat netjes.’
Het is dinsdag 13 juli 1943. De ‘ik’ in dit fragment is de vader van Ivo Weyel, de familie van nummer 30 de zijne. De regels komen uit het dagboek dat vader Weyel bijhoudt tijdens zijn onderduik. Zoon Ivo vindt het dagboek zeventig jaar later, na de dood van zijn vader. Weyel leest en interpreteert en leert hem als een heel andere man kennen.
Meer informatie / bestellen
Een meelijwekkend volk. Vreemden over Friezen…
Dit boek is een bloemlezing van teksten uit de oudheid en vroege middeleeuwen waarin ‘vreemden’ over Friezen schrijven. Voor het eerst worden die teksten gezamenlijk in zowel Nederlandse als Friese vertaling aangeboden. De tijdsspanne is ruim genomen: van de vroegste geschriften tot de laatste vroegmiddeleeuwse auteurs die zich nog konden verwonderen over schokkende voorbeelden van Friese onaangepastheid.
Fragment: “Een meelijwekkend volk” – Plinius over Friezen
Meer informatie / bestellen
De rode belofte – Hoe de Sovjetdroom werkelijkheid …
Je zou het nooit geraden hebben, maar de grauwe, onderdrukkende Sovjet-Unie was gegrondvest op een sprookje: de magische planeconomie zou leiden tot een ongekende welvaart en groei. Aan het eind van de jaren vijftig leek het er ook heel even op dat de magie werkelijkheid zou worden: een kort moment leek de Sovjet-Unie af te stevenen op een toekomst met rijke communisten en afgunstige kapitalisten, waarin de schittering van Moskou die van New York zou overtreffen …
Meer informatie / bestellen
Paupers en boeven. 200 Jaar strafkolonie Veenhuizen
De geschiedenis van strafkolonie Veenhuizen voor het eerst beschreven. Van pauperparadijs tot strafgevangenis: de Drentse kolonie Veenhuizen kent geen gelijke. Het volledige dorp, eigendom van het Rijk, kreeg bijnamen als Hollands Duivelseiland en Hollands Siberië, en is vaak bezongen op de grammofoonplaat, dankzij de etherpiraten die er ook zaten opgesloten. Wat begon als sociaal experiment van generaal Johannes van den Bosch groeide uit tot een speeltuin van justitie. De kolonie had als eerste een Open Gevangenis, kampen voor Jehovah’s Getuigen en verkeersdelinquenten, drugsvrije afdelingen en een werkkamp voor jongeren.
Meer informatie / bestellen
De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis – Geert Buelens
Dit boek gaat natuurlijk over The Beatles, Bob Dylan, Provo en de minirok. Maar om dit decennium te begrijpen zijn volgens Geert Buelens internationale kassuccessen als West Side Story en The Sound of Music minstens zo belangrijk. Buelens kantelt het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan: artistieke en culturele ontwikkelingen in Afrika, Latijns Amerika en Azie werpen een verfrissend licht op deze tijd. Hij laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden. Zo werd de populaire cultuur geboren die tot vandaag inspireert en controversieel is.
Meer informatie / bestellen
Het hele soepzootje – Floor Bal
In ‘Het hele soepzootje’ vind je alle antwoorden over het ontstaan van het heelal en de aarde, uitgelegd op kleuterniveau. Ook jonge kinderen zijn druk bezig met het ontstaan van onze planeet. Wanneer is de aarde begonnen met bestaan? Hoe kwam de mens op de aarde? ‘Het hele soepzootje’ is het eerste prentenboek dat zich aan deze grote vragen waagt. Stap voor stap worden de belangrijkste ontwikkelingen op kleuterniveau uitgelegd.
Meer informatie / bestellen
Hugo Claus. Familiealbum – Georges Wildemeersch
Hugo Claus. Familiealbum is gewijd aan de familie van Hugo Claus (1929-2008), een familie die de jonge, in kostscholen opgenomen Hugo voor zijn elfde levensjaar niet of nauwelijks heeft gekend. Een groot deel van zijn werk handelt over de gemengde gevoelens waarmee hij in het familieleven staat. Maar hij putte ook inspiratie uit de honderden verhalen die de familieleden, onder wie in het bijzonder zijn moeder en zijn broers, hem met grote gretigheid vertelden en die hij zorgvuldig in dagboeken, agenda’s en werkschriften vermeldde.
Meer informatie / bestellen
Polders in kaart. Noord-west Brabant 1565-1590
In 1565 en 1590 werden twee grote kaarten van de Noord-Brabantse Noordwesthoek gemaakt. De ene kaart is bekend geworden als de Gastelse kaart, de andere als de Mauritskaart. Ze waren bestemd voor hoogstaande ogen: die van een markies, een abt en de stadhouder van enkele opstandige provincies. Het waren de eerste bruikbare en betrouwbare kaarten van dit gebied, waar de ontwikkeling van het polderlandschap in volle gang was. Nu kan iedereen ze bewonderen en bestuderen dankzij de grote reproducties in dit boek.
Meer informatie / bestellen
Vaderland – Fernando Aramburu
Vaderland is een grootse roman over familie, loyaliteit en strijd. Twintig jaar na de dood van haar man verhuist Bittori terug naar hun geboortedorp. Haar man werd vermoord door de Baskische terreurbeweging eta, vermoedelijk door de zoon van Bittori’s jeugdvriendin, Miren. Voor Bittori sterft, wil ze de ware toedracht kennen. Ze denkt zelfs Mirens zoon te kunnen vergeven om zo het verleden af te sluiten. Bittori en Miren zijn getekend door een politiek fanatisme waar geen van beiden een boodschap aan had maar dat hen lijnrecht tegenover elkaar heeft geplaatst. En nu moeten ze hun wonden en verdriet, keuzes en hun levens onder ogen zien. Is een verzoening mogelijk?
Meer informatie / bestellen
Titel
Omschrijving
Voorpublicatie: VP/bespreking
Meer informatie / bestellen