Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 15 | Signalementen week 17 >>>
Selectie week 16
De lange bevrijding van Nederland
September 1944 – juni 1945
Nergens in West-Europa duurde de bevrijding langer dan in Nederland. Nergens ook was die bevrijding zo versnipperd. Meter voor meter veroverden de geallieerden brokstukken Nederland op de Duitsers, negen slopende maanden lang. In het massale oorlogsgeweld betaalden burgers vaak de hoogste prijs.Bespreking: Bevrijding van Nederland was ‘bijzaak’ voor geallieerden
De wereld en de aarde
Hoe houden we het veilig?
Het grootste veiligheidsvraagstuk van onze tijd is niet de wereld met haar onderlinge conflicten, maar de aarde die meer en meer ontregeld raakt. Steeds heviger gaat de planeet tegen de mensenwereld tekeer. De wereld heeft de fysieke aarde ontwricht en nu ontwricht de aarde de wereld.
De verdwijningen van Londres 38
Over Pinochet in Engeland en een nazi in Patagonië
In dit boek vertelt bestsellerauteur Philippe Sands het opzienbarende verhaal van de Chileense dictator Augusto Pinochet, oud-SS-officier Walter Rauff en de sinistere verbanden tussen deze twee. Rauff, die in de Tweede Wereldoorlog een sleutelrol speelde bij de ontwikkeling van mobiele gaswagens, wist zijn straf te ontvluchten en zette zijn leven voort in Chili.
Een lied dat niet sterven zal
Het ontstuimige leven van Willem Pijper (1894-1947)
Nadat Reinbert de Leeuw namens de Notenkrakers in 1966 plotseling de vloer met hem had aangeveegd, wijzigde het beeld van Willem Pijper (1894-1947) als onaantastbare figuur met internationale renommée als componist. Vanaf dat moment werd hij decennialang gezien als een overschatte figuur die vernieuwingen in het muziekleven had tegengehouden.
Een vaste vrede en oprechte vriendschap?
Vierhonderd jaar Nederlands-Amerikaanse verhalen
Vier eeuwen lang zijn mensen uit Nederland per boot of per vliegtuig naar Amerika gegaan, om het land te verkennen, te handelen, te koloniseren, zich te vestigen, zaken te doen, een nieuwe toekomst te vinden of gewoon om als toerist het land te bezoeken. En vier eeuwen lang komen er Amerikanen, met uiteenlopende achtergronden naar Nederland.
Hellemoer (roman)
De Spaanse Nederlanden, 1613. Tryn van Vierssen is een poortersvrouw uit Roermond met een negenjarige dochter en een onbevredigend huwelijk. Begin oktober is ze getuige van een verontrustend kinderspelletje op de markt. Het blijkt de vonk in het kruitvat: alsmaar meer vrouwen worden van hekserij beschuldigd en op de brandstapel gezet.
Het meisje dat Auschwitz overleefde
Hoe ik als enige van mijn familie terugkeerde uit het kamp
Prachtige, hartverscheurende memoires over de Holocaust, waarin Sara Leibovits en haar dochter Eti Elboim samen vertellen hoe Sara als jong meisje Auschwitz wist te overleven, als enige van haar hele familie
Het Verdriet van Elisabeth van Culemborg
Bloei en ondergang van de een adellijke dynastie, 1400-1555
De jaren zeventig van de vijftiende eeuw. Op een van de kastelen van het geslacht van Culemborg wordt Elisabeth geboren, de oudste dochter van heer Jasper en zijn vrouw Johanna. Culemborg is dan al geruime tijd op weg naar een gewichtige positie in het Bourgondische Rijk, een van de welvarendste gebieden van Europa. De familie heeft echter een groot probleem. Ze hebben alleen dochters en dat betekent het einde van de eeuwenoude dynastie.
Nederlandse bestuurders tijdens de Tweede Wereldoorlog
Trouw aan volk, vijand en vaderland
Tijdens de bezettingsjaren ging het dagelijks werk van de meeste gezagsdragers door. De veldwachter deed zijn ronde, burgemeester en wethouders bespraken bouwaanvragen en de rechter veroordeelde fietsendieven. Met dit verschil dat de oorlog hun werkzaamheden en besluiten plots politiek maakte.Bespreking: Nederlandse bestuurders tijdens de Tweede Wereldoorlog
Noem hun namen
Verslag van een reis
‘Ik ga mee op reizen naar de nazivernietigingskampen die de Stichting Sobibor organiseert en ben gaan lezen over Aktion Reinhardt. Het zijn indrukwekkende reizen die niemand van de reisgenoten onberoerd laat. Het is de beleving van massamoord aan de lopende band. Ik wil iets van mijn emoties en ervaringen in woorden vangen. Ik heb mijn vriend en beeldend kunstenaar Jeroen Hermkens gevraagd mee te gaan en zijn beeldend verhaal in tekening en litho vast te leggen.
Oorlogstranen op Ameland
Vakantie in De Terrorist
In 1946 opent vakantiehuis De Terrorist de deuren voor weduwen en kinderen van gestorven verzetsstrijders en voor mensen die gewond of getraumatiseerd uit de Tweede Wereldoorlog waren gekomen. Ze gingen gratis op vakantie. Uitwaaien op Ameland, in de hoop dat de zeewind hun tranen zou drogen. Het huis is een oude barak die de Duitsers neerzetten in de duinen, als onderdeel van de Atlantikwall. Oud-leden van het Friese verzet kopen het na de oorlog voor het symbolische bedrag van één gulden en verbouwen het tot recreatieverblijf.
Verzetsvrouwen
Een onderbelichte geschiedenis
In Verzetsvrouwen reconstrueren historici Mark Bergsma en Agnes Cremers de levens van tien vrouwen die tegen de nazis in verzet kwamen. Van een Zeeuwse koerierster die nog nooit buiten haar dorp was geweest tot een jonge Friezin die vele geallieerde piloten en parchutisten in veiligheid wist te brengen. En van een joodse communiste die een belangrijke rol speelde bij de Februaristaking tot een Drentse oorlogsweduwe die bekender werd door het illegale werk van haar man dan door haar eigen heldhaftige optreden als lid van het gewapend verzet.
Meer geschiedenisboeken:
- De schrijfster en de nachtegaal. Briefwisseling 1839-1849 – George Sand & Pauline Viardot
- Een geschiedenis van Joods Apeldoorn – een gids langs Joods Erfgoed in Apeldoorn van de 18de tot in de 21ste eeuw – Stefan Rutten
- Gorcumse gezichten van de Tweede Wereldoorlog – Sjaak Kouwenhoven
- Het Eiland van Rolvers – Astrid van Schoonacker-de Groot
- Hummus en Hamas. Een Marokkaans-Joodse vredesjournalist in oorlogstijd – Gilad Perez
- Huygens en Hofwijck. De vindingrijke wereld van Constantijn en Christiaan
- Landschappen van Nederland – Theo Spek (red.)
- Liber Floridus. De oudste geïllustreerde encyclopedie (1121) – Albert Derolez
- Liefde in de plantenwereld. Een botanische kijk op de evolutie van seks – Maarten Christenhusz
- N.V. Reederij Nautiek. Een vrouw aan het roer – Willem Moojen
- Scarlett Hooft Graafland – Mesmerising – Adriënne Quarles van Ufford
- Waardenburg en Neerijnen. Biografie van een kasteelensemble – Robbie Dell’Aira