Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 17 | Signalementen week 19 >>>
Selectie week 18 (2019)
De Tweede Wereldoorlog in infographics
De hoeveelheid informatie over de Tweede Wereldoorlog is nog nooit zo groot geweest. Maar hoe documenteer en interpreteer je al die gegevens? En: hoe maak je die toegankelijk voor een algemeen publiek? Een Frans team, bestaande uit een hoofdredacteur van een militair tijdschrift, een militair specialist, een hoogleraar geschiedenis en een vormgever van data, maakte dit volstrekt unieke boek. In meer dan 250 infographics met begeleidende teksten laten zij zien wat een infanteriedivisie is, hoe Operatie Barbarossa verliep, welke wapens door welke landen werden gebruikt, hoe de concentratiekampen functioneerden, welke verliezen Duitsland leed, en belichten ze nog zestig andere thema’s.
Voorpublicatie: De SS in infographics
Meer informatie / bestellen
Adolf Hitler. Opkomst & ondergang
Wie was Hitler werkelijk? In zijn monumentale biografie doet de gerenommeerde Duitse historicus Volker Ullrich een uiterst ambitieuze poging om grip te krijgen op het grootste raadsel van de moderne geschiedenis. Op basis van het laatste onderzoek en tal van nieuwe bronnen maakt hij korte metten met allerlei mythen en laat hij de mens achter de ‘Führer’ zien. Daarbij worden alle facetten van zijn persoonlijkheid belicht: zijn afstotelijke maar ook zijn aantrekkelijke kanten, zijn vriendschappen en relaties met vrouwen, zijn complexen en moorddadige drijfveren, en de onmiskenbare gaven en talenten die zijn opmars mogelijk maakten.
Meer informatie / bestellen
De nieuwe rafelrand van Europa – Ivo van de Wijdeven
Tot voor kort wist Europa één ding zeker: we kunnen altijd rekenen op stabiele bondgenoten aan de andere kant van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Maar met de Amerikaanse president Trump in het Witte Huis en de aanstaande Brexit keren de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zich steeds verder af van het continent. Terugkijkend op de geschiedenis is het niet de eerste keer dat ze dit doen. Maar de cruciale vraag is: kan de Europese Unie nu wel zonder hen?
Bespreking: Ook rafelrand in West-Europa
Meer informatie / bestellen
Tussen politiek & publiek. Politieke prenten…
Politieke tekenaars zijn opiniemakers, net als de schrijvende pers. Het nieuws ‘knedend’ tot satire beïnvloeden zij de politieke opvattingen van het publiek. Beelden – direct als zij zijn – zijn vaak effectiever dan teksten, zo blijkt. Tekenaars geven, kortom, mede vorm aan het openbare politieke debat.
Fragment: Politieke prenten uit een opstandige tijd, 1880 – 1920
Bespreking: Politieke prenten brachten politiek naar brede publiek
Meer informatie / bestellen
‘Majesteit, U kent het werkelijke leven niet’
Eelco Nicolaas van Kleffens geldt als een van de belangrijkste en invloedrijkste Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken (1939-1946) uit de twintigste eeuw. In Majesteit, U kent het werkelijke leven niet worden de vijf dagboeken die Van Kleffens tijdens de Tweede Wereldoorlog bijhield voor het eerst integraal uitgegeven. Tezamen vormen ze een unieke bron voor de Nederlandse monarchie en de oorlogskabinetten in ballingschap te Londen.
Nieuws: Wilhelmina overwoog nazi’s te ruilen om Belgische koning te helpen
Meer informatie / bestellen
Racisme in Amerika – Antoine Weijzen
Dit boek behandelt uitgebreid de geschiedenis van 400 jaar voortdurende rassendiscriminatie in de VS. Van de slavernij, de Ku Klux Klan en gedwongen sterilisatie tot de tegenreacties van Martin Luther King, de Black Panthers en Black Lives Matter. Antoine Weijzen legt de nadruk op de rol die de Afro-Amerikaanse vrouwen in de emancipatiestrijd speelden en laat zien hoe die rol onderbelicht is gebleven in de geschiedschrijving. ‘Racisme in Amerika’ toont de diepgewortelde rassendiscriminatie in de VS, maar maakt daarnaast ook de vergelijking met Nederland en België.
Meer informatie / bestellen
Bouwen en bewaren – Elco Brinkman
Elco Brinkman bracht decennialang door op en rond het Haagse Binnenhof, ‘in het midden, op de brug tussen bestuur en politiek, tussen mensen en hun maatschappij, tussen verdienen en verdelen’. Hij groeide op in het openbaar bestuur, maar drong aan op beperktere groei van de overheid, met meer eigen inbreng en verantwoordelijkheid van mensen zelf. Zijn verhalen over ‘genoeg van de staat’ konden niet overal en altijd op instemming rekenen. Hoewel hij tegen revoluties was, schuwde hij de weerbarstigheden bij veranderingen niet.
Meer informatie / bestellen
Moffenmeiden – Rianne Oosterom
Over soldatenliefjes, knippers en omstanders: een geschiedenis in verhalen
Mei 1945. In de dagen vlak na de Bevrijding, wanneer Nederland bijkomt van vijf lange oorlogsjaren, worden meisjes die omgingen met Duitse soldaten kaalgeschoren of kaalgeknipt door een uitgelaten menigte. Waarom gebeurt dit? En wie doen eraan mee? In een reis door Nederland spreekt Rianne Oosterom met ooggetuigen, spit ze archieven door en ontdekt ze het laatste slagveld van de Tweede Wereldoorlog: het vrouwenlichaam. Door ‘moffenmeiden’ kaal te knippen, maakte Nederland zich van vreemde smetten vrij.
Meer informatie / bestellen
Odilia. Van Oldenbarnevelt – Peter Lintelo
Over Odilia van Oldenbarnevelt (1556- 1628) is maar weinig bekend. Er zijn wat overervingsakten, een scheidingsakte en er zijn inboedelbeschrijvingen. We weten dat zij in 1591 in het huwelijk trad met Gerrit Gerritsz. van Raetsvelt, een huwelijk dat kinderloos bleef. Hebzucht is nog geen ideologie geworden, maar is er met de toenemende handelsbelangen hard naar op weg. De kwestie speelt of de mens over vrije wil beschikt of niet, maar brandender is de vraag of de Oorlog goed is voor de welvaart. Of niet? Het Bestand brengt geen vrede.
Meer informatie / bestellen
Ontkomen – Bart Wallet
Lissabon, 15 mei 1941. Het joodse echtpaar Albert Andriesse en Ella Andriesse-van den Bergh scheept in met bestemming New York. Ze hebben dan al een uitzonderlijke reis achter de rug. Onder begeleiding van twee SS’ers zijn ze bij de Spaanse grens afgezet; met toestemming van de nazi-autoriteiten in Nederland zijn ze het land ontvlucht. Tijdens de oversteek zetten ze hun verhaal op papier. In Ontkomen worden de originele verslagen voor het eerst voor het publiek beschikbaar gesteld. Zij geven een uniek en indringend beeld van de zoektocht van de Amsterdamse bankier Albert Andriesse en zijn gezin naar een uitweg naar de vrijheid.
Meer informatie / bestellen
Lokerman. Het tragische oorlogsverhaal van de Limburgse…
Op een avond in mei 1944 wordt Jo Lokerman in Maastricht door de Duitsers gearresteerd. De voorman van een Maastrichtse verzetsgroep en helper van vele onderduikers valt in handen van Richard Nitsch, ‘de beul van de Sicherheitsdienst’. Tientallen leden van Lokermans groep wacht die nacht hetzelfde lot. Ze zijn verraden door een gewiekste spionne, het liefje van SD-chef Max Strobel. Wekenlang worden de arrestanten verhoord en mishandeld. Vijf van hen zullen de oorlog niet overleven. De aangrijpende reconstructie van de lotgevallen van een Limburgse verzetsleider, die in mei 1940 een van de eerste verzetsdaden van Maastricht pleegt.
Meer informatie / bestellen
De dag dat de nazi’s kwamen – Stephen Matthews
Dit boek vertelt het waargebeurde persoonlijke verhaal van een Brits jongetje in een concentratiekamp in het Derde Rijk.In 1940 wordt het Kanaaleiland Guernsey gebombardeerd en bezet door de nazi’s. Als de vierjarige Stephen Matthews in september 1942 met zijn familie gedeporteerd wordt naar een concentratiekamp in nazi-Duitsland vertelt zijn moeder dat ze op vakantie gaan. Op ‘vakantie’ reist hij in een veewagon, ziet mensen voor zijn ogen sterven en wordt zijn hand gebroken door een Duitse bewaarder. Drieënhalf jaar later keert zijn familie weer terug in Guernsey, een lot dat vele andere eilandbewoners niet is gegeven.
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- Veldgrauw. Nederlanders in de Waffen-SS – Evertjan van Roekel
- Lied van de tijd. Op zoek naar Doggerland – Julia Blackburn
- De barones en de vluchteling – Wim de Wagt
- Europa in woelig water – Hendrik Vos & Rob Heirbaut
- Foute Groningers? Berechting van collaboratie, oorlogsgerelateerde misdaden en …
<<< Signalementen week 17 | Signalementen week 19 >>>