Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 21 | Signalementen week 23 >>>
Selectie week 22
Ketens en banden. Suriname en Nederland sinds 1600
Ketens en banden vertelt over de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum: gezichten op suiker- en koffieplantages en luxe glazen om op de voorspoed van het bezit hiervan te drinken. Kaarten van Suriname waarop de veroveringen op de natuur of de strijd tegen de Marrons te zien zijn.
Voorpublicatie: Paramaribo, hart van koloniaal Suriname
Meer informatie / bestellen
Jazzvogels. De sterkste story’s uit de swingpolder
In Jazzvogels neemt jazzkenner Rudie Kagie de lezer mee op een hilarische verkenningstocht langs de rafelranden van de Nederjazz. Beschreven aan de hand van tientallen interviews met tijdgenoten en niet eerder gepubliceerd bronnenmateriaal. Het boek bevat de reconstructie van dertien heldenlevens die een zwaar stempel op de ‘swingpolder’ drukten – variërend van Amerikaanse kopstukken als Nina Simone en Chet Baker, die zich in Nederland vestigden, tot trompettist en componist Theo Deken die zich bekeerde tot bedelmonnik en in de goot eindigde.
Voorpublicatie: Kid Dynamite (1911-1963) en zijn ‘Paramaribop’
Meer informatie / bestellen
Musch – Johan de Witt trilogie deel 1
Het is 1650. Achter de pracht en praal van de Gouden Eeuw zijn ontluisterende intriges rond stadhouder Willem II gaande. Spin in het web is Cornelis Musch, griffier der Staten-Generaal, een ambtenaar die er heimelijk in is geslaagd de machtigste man van de Republiek te worden. Na de verrassingsaanval van Willem II op Amsterdam in de zomer van dat jaar en de arrestatie van zes Hollandse Statenleden, die in Slot Loevestein gevangen worden gezet, komt Musch meer en meer alleen te staan. De onthulling van alles wat hij over zijn vijanden weet is zijn ultieme wraak.
Meer informatie / bestellen
De achtertuin van het Achterhuis. Verraad Anne Frank…
Als Gerard Kremer in 1941 huismeester wordt van een kantoorpand aan de Westermarkt 2 (Huize Labor) in Amsterdam, om de hoek van wat we nu kennen als het Achterhuis, heeft hij nog geen idee welke rol hij zal gaan spelen in de Tweede Wereldoorlog. Door omstandigheden en omdat hij zijn ogen niet wil sluiten voor wat er gebeurt, belandt hij langzamerhand in het verzet. Als de daaropvolgende periode de Wehrmacht een deel van het pand bezet houdt voor geheime activiteiten en Gerard daarbij nog besluit Joodse onderduikers te huisvesten, speelt hij gevaarlijk spel. Dat wordt hem bijna fataal.
Meer informatie / bestellen
Arnhem Spookstad
Slechts weinigen weten dat direct na de mislukte Slag om Arnhem, in de late septemberdagen van 1944, de grootste exodus uit de Nederlandse geschiedenis plaatsvond. Op last van de Duitse bezetter werden zo’n 95.000 mensen de stad uit gejaagd, terwijl in de weken die volgden nog eens ruim 50.000 evacuees uit de Betuwe en elders langs de Rijn hun huizen moesten verlaten.
Artikel: Kleine herinneringen aan een grote vlucht
Voorpublicatie: Ooggetuigen in Arnhem 1944-1945
Meer informatie / bestellen
Willem IV. Stadhouder in roerige tijden, 1711-1751
Aanvankelijk leek Willem IV (1711-1751) in de wieg gelegd voor een bescheiden rol op het politieke toneel, als stadhouder van de Noord- Nederlandse provincies. Maar na een Franse inval in de zuidelijke Nederlanden tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748) werd hij, als enig levende vertegenwoordiger van het vorstengeslacht Nassau, in korte tijd stadhouder van alle gewesten. Zijn aantreden betekende het einde van het Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
Meer informatie / bestellen
Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen – Roger Moorhouse
Van bizar tot sinister, een museum op papier van Hitlers Derde Rijk. Het Lugerpistool, een speelgoedfiguurtje van Hitler, een blik Zyklon-B-gifgas en Hermann Görings zelfmoordpil. Het zijn slechts vier voorwerpen van de honderd uit Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen. Allen vertellen ze een eigen verhaal over de dictatuur van Hitlers Derde Rijk (1933-1945). Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen is een uiterst toegankelijke, soms schokkende en vaak onthullende gids, een museum op papier van het Derde Rijk.
Meer informatie / bestellen
Het sterke geslacht. Over vrouwen in onze literatuur
Twintig jaar geleden was het nog normaal dat vrouwen nooit een literaire prijs wonnen. Aan de borreltafel kon je rustig beweren dat vrouwen niet konden schrijven, want grote schrijfsters bestonden niet en uitzonderingen bevestigden de regel. Deze houding is niet meer vol te houden nu er een sterke generatie jonge schrijfsters is opgestaan. In dit boek bekijkt romanschrijver en criticus Herman Stevens het van de andere kant. Schrijven, meent Stevens, is eigenlijk een stereotiep vrouwelijke bezigheid, ook voor mannen. Stevens onderzoekt hoe schrijvers omgaan met hun rol als vrouw of man.
Meer informatie / bestellen
Liberaal zwaargewicht. Henk Vonhoff (1931-2010)
Eigenlijk had Henk Vonhoff (1931-2010) toneelspeler willen worden, maar uiteindelijk wendde hij zijn imposante stemgeluid en voorkomen aan voor andere doeleinden: eerst voor het geven van geschiedenisles en later voor de politiek. Met zijn Churchill-achtige verschijning, omvangrijk en welbespraakt, wist hij op te klimmen tot Kamerlid, staatssecretaris, burgemeester en commissaris van de Koningin. Hij was letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht in partijpolitiek Nederland, en vooral binnen zijn partij, de VVD. De rode draad in zijn leven was het grote belang van vrije meningsuiting en een evenwichtige democratie, waarin eenieder zich kan ontwikkelen naar eigen vermogen.
Meer informatie / bestellen
Het Grote Geschiedenis Doeboek 2018
Hoe hoog was de eerste wolkenkrabber? Wat is het gevaarlijkste beroep uit de geschiedenis? Welke grote keizer kon niet lezen en schrijven? En hoe maak je zelf een maliënkolder of een Wereldbol? Het Grote Geschiedenis Doeboek is het leukste cadeau voor geschiedenisliefhebbers van 8 tot 12 jaar en staat boordevol weetjes, puzzels en leuke doe-dingen.
Meer informatie / bestellen
Goed gerei – Wido Smeets
Opkomst en ondergang van een (meubelmakers)familie
In het aan de Belgische grens gelegen Maasdorp Wessem begint Leio Smeets tussen de twee wereldoorlogen een houtbedrijf dat hij uitbouwt tot een bloeiende fabriek waar moderne, fraai vormgegeven meubels worden gemaakt. In 1946 maakt hij zijn zes zonen mede-eigenaar. Aanvankelijk laat hij dochter Thérèsa met lege handen – éen fabriek is niet voor vrouwen’– maar de broers springen voor haar in de bres. Tijdens de naoorlogse wederopbouw beleeft de NV Smeets’ Houtindustrie gouden jaren, maar ontstaan ook de eerste scheurtjes in het bastion.
Meer informatie (+ video) / bestellen
Descartes in Amsterdam – Hans Dooremalen
Amsterdam, oktober 1634. Naast de Westerkerk wordt een lijk gevonden. In de verse sneeuw is een vreemd symbool getekend en de hand van het naakte lijk omklemt een rapier. Wanneer meer doden onder vergelijkbare, mysterieuze omstandigheden worden aangetroffen, wordt de hulp ingeschakeld van een beroemde inwoner van de stad: René Descartes. De Franse filosoof zet zijn befaamde methode in om het mysterie te ontrafelen. Descartes in Amsterdam is niet alleen een spannende detective, maar ook een filosofische en historische roman.
Meer informatie / bestellen